КултураРегионалниСамоков

Енчо Пиронков е носителят на Национална награда за живопис „Захарий Зограф” за 2022 г.

Самоков 365“

Жури с председател проф. Аксиния Джурова проведе заседание  в Съюза на българските художници за определяне на носителя на награда „Захарий Зограф” за 2022 г.

Предложенията, които бяха обсъдени от журито, са на стойностни автори, със значими изяви през миналата година. Председателят на секция „Живопис” към СБХ Станислав Памукчиев, също носител на Наградата, представи имена на български художници, които са направили големи изложби през годината.

„Енчо Пиронков е безспорно много стойностна номинация, но искам да представя още няколко автори, дори това да бъде само като преглед на изминалата година.” – каза Памукчиев и посочи художникът Богдан Александров, който има вече две номинации за наградата. През 2022 г. той участва в изключително мащабни проекти на международно ниво. Другото име, което бе посочено със значима изява бе Ралица Игнатова, за която Памукчиев изтъкна, че се е представила с една много интересна изложба. От секция „Живопис” бяха посочени още двама автори – Красимир Русев с голямата му ретроспективна изложба в Габрово, Валентин Дончевски с изложба в зала 2019 в Пловдив и Любен Генов с мащабна изложба във Варна.

Другите членове на журито, художникът Захари Каменов, също носител на Наградата, Борислав Китанов, изкуствовед и Любен Генов, председател на СБХ се обединиха около предложението на проф. Джурова и определиха за носител на наградата Енчо Пиронков. На заседанието бе посочен и големият успех на изложбата, посветена на 50 –годишния юбилей на Националната награда „Захарий Зограф”, като подчертаха, че тя е изключително показателна за достиженията в съвременното българско изкуство. В контекста на това възникна предложението, че е редно, освен да се връчва наградата, но да се подготвят и връчват почетни грамоти на всички обсъждани номинации, което ще бъде едно признание за тях.

Предстои да бъде изготвено допълнение към статута на наградата с това предложение, както и с предложението да се присъжда награда „Захарий Зограф” за млад автор. За тази номинация ще се търси подкрепа и от Министерство на културата.

Енчо Пиронков е един от художниците от т. нар. Пловдивска школа от 60-те години на XX век,. В творбите му, наситени с богатство на багрите, лиризъм и емоционалност, като основни теми присъстват Старият Пловдив, селският бит, Априлското въстание. Пиронков работи и в областта на приложното монументално изкуство ( мозайки, фрески, стъклопис, дървена и метална пластика) и сценична декорация.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close