Политика

Емил Николов: „Повечето от решенията бяха взети с мнозинство и това не е въпрос на договорки, а на убеждение”

Nikolov1 (1)Анелия Балабанова

ПК по устройство на територията се нареждаше на челните позиции в дейността на ОбС-Самоков. Председателят Емил Николов прави кратък анализ на свършеното – в частност и като цяло. Кои бяха съществените моменти – ето и подробностите:

Г-н Николов, какво свършихте като съветници през изтеклия вече мандат и за какво не остана време?

През всичките четири години съм казвал, че повечето от нещата, които се вършат в Общинския съвет са рутинни. Три-четири са съществените моменти през  мандата  – ежегодното приемане на бюджета, инвестиционните намерения на Общината в сферата на строителството, образованието, плащанията към училищата. Другото важно нещо за територията на Самоков през изтеклия мандат е Общият устройствен план на Самоков – заданието и неговото утвърждаване след това, интегрираният план, който е 2014-2015 до 2020. През този мандат беше прекратен договорът за Общия устройствен план на Боровец, който е вече 10 или 15 години и се прие така, че да се направи само регулационен план  без да се съгласува /законите го разрешават/ в различните ведомства. Отстраниха се пропуски там, където боксуваше предишният ОУП, за да се даде възможност за различни инвестиционни намерения на база утвърден регулационен план. Към момента този регулационен план се прави и е едно от нещата, които трябва да се свършат. Извън всичко това са рутинните работи по постъпили молби и преписки. Усилията в Комисията по устройство на територията бяха насочени най-вече към това те да се приемат в установения срок,  за да не чакат гражданите.

 

Комисията по устройство на територията, на която Вие бяхте председател се оказа една от възловите. На какво се дължеше това?

Дължеше се на това, че в нея се разглеждаха общи устройствени планове, ПУП-ове, прекратяване на съсобственост, разрешителни. Членовете на комисията сме се съобразявали с това в срок да се отговаря на преписките и молбите на граждани, както и да подготвим проекторешенията, които в зала да бъдат гласувани и одобрени.

 

В тази връзка променили се градът и как бихте определили личния си принос?

Градът видимо се променя. През изминалите години се направи спортна зала, хотел, заговори се за големи инвестиционни проекти – едни от тях се реализираха, други – не. Сега се обърна внимание на по-дребните детайли относно визията на Самоков – благоустройство, градинки, площадки, които правят впечатление на широк кръг хора. Имаше неща, които според мен трябваше да бъдат направени – воден цикъл на Самоков, различни проекти за водоснабдяване и канализация на някои села, но на този етап не са реализирани. Реализацията на различните проекти – било инфраструктурни или в различни други области ще даде възможност на Общината да кандидатства за европейски средства  през новия програмен период .

 

Кои от взетите решения оценяване като най-важни и съществени?

Всички решения са важни, зависи от гледната точка. За Общината може би бюджетът и общите устройствени планове са от съществено значение, а за един обикновен гражданин молбата за пет, десет  или 500 квадрата – изработването на ПУП или общ устройствен план. Зависи от гледната точка. Въпросът е решенията да се вземат в срок, съгласно законоустановения ред.

През изминалите четири години доста усилия бяха насочени към европейските програми. Трябва ли да продължи тази линия?

Абсолютно задължително е и трябва все повече и повече проекти да се правят. Затова беше разработена и тази програма, която е от 2015 до 2020 г. Общината е класирана – мисля, че втора или трета категория. Необходими сa максимални усилия и още по-голям колектив трябва да работи, за да се привлекат европейски пари.

Имахте ли отправени питания или консултации с кмета и общинската администрация и по каква тема?

Лично за мен точно тази част е малко популистка. Ако в една комисия или в един Общински съвет се работи нормално, имаш достъп до общинската администрация, имаш достъп до кмета. На заседанията на нашата комисия винаги е присъствал и кметът и сме задавали въпроси, които са били или от дневния ред на комисията или такива, които интересуват членовете. Едва ли трябва да зададеш един въпрос, на който предварително знаеш отговора. Така, че не съм имал въпроси и не смятам, че е нужно.

Предстоят избори. Каква кампания очаквате и ще се появят ли нови играчи на политическия хоризонт?

Иска ми се да е нормална. На всяка кампания се появяват и нови играчи. Сигурно ще е така и този път, не мога да кажа.

А Вие самият ще бъдете ли отново част от листа?

Да.

Като кратка ретроспекция и визия за бъдещето – към какво трябва да насочи усилията си следващото общинско ръководство?

Общински съвет и общинска администрация трябва да създадат по-ясна връзка към инвеститорите. Да дойдат тук предприемачи, които да инвестират в някакво производство. В момента всичко е в сферата на търговията и това, което според мен не е правилно – Общината е най-големият работодател. Трябва да дойдат бизнесмени, хора с възможности, които да вложат своите пари в реално производство.

Ние също сме повдигали въпроса и сме получавали отговор, че това не е задача на Общината…

Аз съм съгласен, че това не е задача на Общината, но тя трябва да облекчи процедурите, за да дойдат инвеститорите, а не да ги отблъсква.

В началото на мандата имаше предложение от сдружение „Самоковци за Самоков” възнагражденията на съветниците да отиват като дарение. Доколко реално е това?

Приемам, че трябва да е така, но едва ли трябва да стане с решение на Общинския съвет. Всеки може да прецени дали да ги дари, дали – не. Лично моето мнение още тогава беше, че всеки от колегите трябва да реши сам за себе си. И най-важното е да не афишира това, което прави със своето възнаграждение.

Взаимодействието с общинската администрация беше ли на ниво?

Сигурно може още какво да се желае, но според мен беше на добро ниво. Повечето от решенията са вземани с мнозинство и това не е въпрос на договорки, а на убеждение, че това, което правиш е така. Независимо от политическата принадлежност доста от съветниците гласуваха голяма част от решенията с мнозинство.

Точно поради тази причина в публичното пространство се появиха слухове и коментари за договорки…

Нямам опасения за нито едно мое гласуване през тези четири години. Не съм се съобразявал с никакви договорки, а с това, което съм преценил, че е правилно. Понякога съм се съобразявал с доводите на колеги от други комисии – затова са проекторешенията в комисиите, за да дадат аргументи защо трябва да се гласува по един или друг начин.

Бяха ли загърбени на заден план политическата принадлежност и пристрастия?

Мисля, че да.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close