Бизнес

Емил Зърнев – управител на хотел „Констанция” – Костенец: „Благодарение на инвестиционната политика жънем резултати”

konstanciyaАнелия Балабанова

Много самоковци избират да поемат по избран от тях път и да се развиват извън пределите на родното си място и града, в който живеят. Емил Зърнев е един от тези ентусиасти. Бивш зам.-кмет на Община Самоков и утвърден специалист в областта на туризма сега продължава да трупа опит като управител на хотел „Констанция”  – Костенец. Тежи ли си камъкът на мястото или човек с необходимите качества и умения може да намери поприще за развитие на  различни точки от географската карта? Какви са приликите и разликите между туризма в двете населени места?  Потърсихме отговор на всички тези въпроси от първо лице.

Г-н Зърнев, Вие сте специалист самоковец, а работите и се развивате на друго място, макар и съвсем близо до Самоков – Костенец. Не считате ли, че бихте бил повече полезен тук, в нашия район?

Когато реших да напусна Общината там имаше свободно място за управител, а пък и ми беше интересно да се занимавам с балнеотуризъм. Моето място е професията, така че и където да го работя си е едно и също – хотелиерство.

Какви са приликите и разликите между Самоков, Боровец и Костенец – хотел „Констанция”?

Приликите са, че се прави хотелиерство, а разликите във вида. В Самоков и частност Боровец, хотелиерите и бизнесът са ориентирани към зимния туризъм и ски спорта. При нас водещото е развитието на балнеотуризма  благодарение на минералната вода, която имаме. Съответно и сезонността е друга – по-силен е летният период, тъй като имаме вътрешен басейн, външен басейн. Това е разликата. По отношение на клиентите мога да кажа, че Боровец залага най-вече на международните туристи. Ние разчитаме на българските гости и много рядко имаме чужди посетители.

Хотелът е база на бивша почивна станция. Започнахме  веднага  да я ремонтираме, тъй като не отговаряше на условията. Строена е 80-те години. Направихме много хубаво СПА, което включва вътрешен басейн с минерална вода, перлени вани, парна баня, сауна и отделно имаме медицински етаж с всички условия за лекуване на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. Благодарение на тези неща ние кандидатстваме и участваме в една програма като вече имаме известни успехи. Когато започнахме, имахме около 20-30 души по НОИ, през миналата година бяха 200-250. Програмата на НОИ е за работещи социалноосигурени.  Обхванати са хора, които имат необходимост от такива лечебни процедури и ползват съответно намаление. Основната цел е профилактика.

Финансирането на престоя и процедурите по каква линия се осъществява?

Всеки си заплаща сам. По тази програма участват около 50 обекта в страната. Ние сме един от тези 50 обекта. Конкуренцията е голяма. В началото тези посетители при нас бяха около 80-90 % от общия брой, а по статистически данни на база леглодни за миналата година отиват някъде на 45-50%.  Всеки сам избира съобразно нуждите, които има къде да отиде и съобразно условията, които се предоставят. Където му харесва – там. И затова идеята при ремонта на хотела беше да има добри условия, за да имаме повече клиенти по тази програма.  Някои от гостите, които идват по тази програма след това идват и на свободен прием.

Споменахте, че има няколко такива обекта в страната. Информирате ли се за нещата, които те прилагат, за да ги въведете и при Вас?

Разбира се, че обменяме опит. За мен най-силната база е Павел баня. Тя е много голяма  – 450-500 легла и предлага доста услуги за опорно-двигателния апарат. Когато започнах работа в хотела първото ми действие беше да отида там и да видя какво се случва.

Какви са останалите цели, които сте си поставили?

Ние сме търговско дружество на стопанска сметка. Каквото изкараме това харчим. Нямаме спонсори, нямаме допълнителен бюджет, нямаме субсидия – като всички останали хотели излизаме на пазара и стараем да спечелим – това е.

Справяте ли се към момента?

Справяме се. Мога да кажа, че миналата година сме направили 34-35 хил. леглодни, което е доста добър показател за един такъв хотел на едно такова място, което не е познато като туристическа дестинация.

Да, наистина. Районът не е туристическа дестинация, сравнително малък е. Това пречили ви по някакъв начин?

Когато започнахме да разработваме хотела, /той работи много преди това, но беше с доста лоши показатели към 2010 г./, идеята беше чрез реновиране на базата и предоставяне на добра услуга, чрез обгрижване на клиента, тези хора да останат доволни. Да ни хвалят и да бъдат един вид наши рекламни агенти. В голяма степен успяхме да го постигнем това нещо. Действително съумяхме да накараме за този хотел да се говори с добро име и съответно да имаме  добра посещаемост.

Ремонтът към днешна дата приключил ли е или имате още неща за довършване?

Базата е голяма и обновяването не може да бъде приключен за една година. Започнахме по степен на важност и първо направихме СПА-то, за да използваме минералната вода. Следващият етап беше да реновираме стаите, ресторанта, фоайето и да сменим асансьора. Остава да направим дневния бар. Направихме заседателни зали, за да излизаме на пазара и на друг вид туризъм – конферентен.

Ваши колеги масово изпитват трудности при подбора на персонала. Вие имахте ли подобни проблеми?

Проблемът с кадрите е сериозен. Независимо от безработицата, младите хора нямат психическата нагласа да работят. Всички искат да са в някакви служби с много високи заплати. Гледат на запад. Сравняват стандарта там със стандарта тук и е доста трудно. Особено в сферата на обслужването. Това не е само мое мнение, а и други хора са ми го казвали. Много е трудно с персонала – готвачи, сервитьори, медицински специалисти. През лятото имахме 83-84 души персонал. Всички, които идват искат да са или камериерки, или общи работници.

Споменахте СПА туризма, който като чели си проправя път и в Самоков. Какво го прави толкова атрактивен и възможно ли е това преориентиране?

От латински aqua означава лечение чрез минерална вода. При нас основното е, че ние имаме минерална вода, която е подходяща за процедури на опорно-двигателния апарат.

Сбъднахте ли мечтата си за професионално развитие или се виждате един ден като управител на някой голям хотел?

Този хотел е достатъчно голям. Ако говорим за квалификации и опит, действително се случи така, че болшинството от трудовия ми стаж е в туризма, за което имам необходимата квалификация. Завършил съм туризъм, след това икономика в Свищов и имах две специализации – една в Германия и една във Франция специално за зимен туризъм. Над 35 години работя в туризма.

Ако трябва да се направи някакво сравнение – къде сме ние. Има ли някакво развитие?

Приоритетите зависят от отношението на държавата и рекламата. Туризмът е един сектор от икономиката, в който ние предлагаме услуга. Получаваме пари за това нещо и тези услуги развиват местната промишленост. Аз мисля, че в България за туризма се направи много – като погледнем морето изцяло се обнови. По отношение на планинските курорти също може да каже, че всички претъпяха някакво развитие. Като реклама на външния пазар смятам, че все още има какво да се желае.

 

Related Articles

4 Comments

  1. На 12.12.2015г. посетихме с компания ресторанта на балнеохотела. Беше пълен поради коледните тържества на няколко фирми. Въпреки това, обслужването беше бързо, храната вкусна, певицата старателна. Фактът, заради който ще определя престоя си на това място като смрад и свинщина е, че около 21.30ч. разрешиха в ресторанта да се пуши. Неработещата или немощната аспирация изобщо не се справяше с дима от цигарите на многото пушещи и ситуацията рязко се осмърдя. Споделих недоволството си на рецепцията и потърсих някой управител- на хотела или на ресторанта. Никой не се яви. От бара ми предложиха чаша вино за компенсация, която отказах, защото не можах да реша от коя бутилка да ми налеят- от 9 или от 15 лв., пък и се надявах на поне една кутия с прах за пране, че и чорапите ми дори се бяха въвоняли на отвратителен цигарен дим.На съседната до нас маса три дечица на видима възраст 10-13 години, кротко си хапваха пържените картофки, но никой не отразяваше факта.Дано се сепнат собствениците от сигнали, че така туристи не се печелят.Язък за красивото местоположение.Never more!

    1. Напълно съм съгласен с вас! Абсолютна свинщина е да се пуши в заведение, а още повече, че това е място за балнеолечение! Емо ми е колега от много години, но скоро не сме се виждали! Просто не мога да повярвам, че не е взел мерки!

  2. Бях в хотела по случайност и съм много доволен, но няма собствен сайт в интернет – голяма грешка!

  3. Аз пък съм доволен от медицинските процедури макар, че попаднах случайно в хотела, жалко, че хотела няма собствен сайт – голяма грешка на меджинмента!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close