ОбществоРегионалниСамоков

Емилия Миткова или как нишката на българското се заплита със сърцето

Анна Манова

Българското, автентичното, чисто нашето – то никога не губи своята тежест и актуалност, особено когато има някой, който го „заплита” не само с ръцете, но и със сърцето си. Пазителите на традициите са всички онези хора, които се занимават с родно производство, разпространяват го, милеят за него и то им донася истинско усещане за значимост и изпълнена човешка мисия.

Към тази категория хора спокойно можем да причислим и самоковката Емилия Миткова. 41 – годишната дама отделя всяка свободна частица време, за да изработва народни шевици и да ги претворява в бижута, календари, ключодържатели, мартеници. Освен тях майстори и различни сувенири, в които вплита чесън, чушка, подкова, червен конец и всичко това събрано на едно място създава усещане за домашен уют и нещо, което е близо до традиционната българска трапеза и  едновременно с това е мил спомен от детството.

Интересът на Емилия Миткова към ръчно изработените артикули датира от няколко години, но през последната се осмелява да ги показва публично и да им намира нови собственици, ценители. Като ученичка в ПГ по туризъм е учила дизайн на платове, а също е с изявен афинитет към изобразителното изкуство. И макар днес да не работи професионално в тази насока, в нея остава желанието това, което е плод на въображението й да вижда бял свят. Така се появяват дъски за хранене с различна декорация, малки метлички, подкови – добре декорирани и подходящи за подарък за всякакъв повод.

Идеята за шевицата се появява в съзнанието й преди пет години, когато се записва на народни танци във ФТА „Рила”, под ръководството на хореографа Кирил Амбарков. Покрай неговите занимания и разяснения за различните народни хора, произхода им и носиите, Миткова се запознава с автентичната шевица. Постепенно започва да се интересува повече, да чете и намира модели на шевици в книги и в интернет. Така не след дълго създава календари, бижута и мартенички, в които като основен мотив присъства шевицата. Това е осъзнат избор и необходимост за връщане към корените ни.

„Доставя ми истинско удоволствие, това е моето разтоварване от ежедневието – отделеното време за посещаване на народни хора и шиенето на български шевици“, споделя Емилия.

Всичко, което изработва Емилия Миткова може да откриете в нейната страничка във фейсбук: Decoration by Emily

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close