ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Емилиян Крамарски хвана кръста в Самоков

Анна Манова 

Младият самоковец Емилиян Крамарски е тазгодишният късметлия, който успя да хване кръста в р. Искър, в Самоков. Крамарски изпревари около 50 мъже от различни възрасти, които с много хъс и ентусиазъм се впуснаха в надпреварата. Кръстът преди това беше осветен от архиерейския наместник отец Михаил и хвърлен в студените води на реката. Според вярванията, тези мъже, които на Йордановден се включат в обичая ще бъдат здрави и честити. Участниците тази година се възползваха от хубавото време и не бързаха да излязат от водата, а се хванаха на едно хубаво мъжко хоро. Трибагреникът се развя в ръцете им. Зрителите аплодираха смелите мъже. Участниците от КЛИО „Чакър войвода” също не успяха да се въздържат и заедно с носиите си нагазиха във водите, а след тях се включиха и мъжкият танцов ансамбъл „Самоков”.

Самият Емилиян Крамарски от около 9 години участва в Богоявленския ритуал. Като 4 години е скачал за кръста в село Драгушиново и пет години – в Искъра. За втори път младежът успява да хване кръста в Самоков, като първият път е през 2015 година. Сподели, че боледува рядко и за кратко.

„Много съм щастлив, че за втора година успявам да хвана кръста. Правя го основно за здраве. Вярвам че дори самото участие в празника, дори без непременно да хванеш кръста, е хубаво и наистина е за здраве”, сподели Емилиян.

Кметът на Община Самоков Владимир Георгиев награди 21-годишния самоковец с плакет, парична награда и риза с българска шевица.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close