Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Елизабета Балабанова: Подхождайте позитивно към промените и поемайте рискове

Жанета Стоянова

Продължаваме да ви срещаме с амбициозните млади хора на Самоков. Срещаме ви с Елизабета Балабанова. Обича да чета книги, да танцува народни танци, а напоследък преоткрива страстта си към пътуванията зад граница. Завършва природоматематически профил в ПГ “Константин Фотинов” в родния си град Самоков. Продължава своето образованието в УНСС в специалност “Международни икономически отношения“. Там среща поредното приключение, към което я насочват любознателността и амбицията й. Апелира всички млади хора, търсещи себе си, да бъдат по-смели в преследването на мечтите си. Да не се страхуват от непознатото, далечното и неясното, да подхождат позитивно към промените и да поемат рискове.
Повече за своите приключения зад граница разказва Елизабета Балабанова в следващите редове.


Здравей Бети, няколко месеца от образованието ти протекоха в чужбина по една набираща популярност в страната програма, как се реши на тази стъпка?

През зимния семестър на трети курс учих в чужбина по програмата „Еразъм+“. Избрах висше училище “Йоанеум” в гр. Грац, Австрия. То предлага обучение на английски език в специалността „Бизнес и мениджмънт“. Въпреки че продължавам образованието си в България, реших, че участието ми в програмата е добра възможност да направя сравнение между това, което моите връстници учат, и начина на преподаване в Австрия, както и образованието, което се предлага в България.

Какви са предимствата на образованието зад граница пред това в България?

Смятам че относно качеството, образованието в чужбина определено е на по-високо ниво. Това, което е известно, а и аз сама установих е, че там се залага повече на практическа отколкото на теоретична подготовка. Използват различни иновативни методи, като основно се насърчава изявата на студентите – с дискусии, с презентации, с екипна работа. За разлика от досегашното ми обучение, преминаващо предимно в слушане на лекции и гледане на презентации, където главната роля е на преподавателя. Друга разлика е в достъпа до материали. В “Йоанеум” използвахме лаптоп за всяка задача, свързана с материалите за подготовка. Нямахме учебници на хартиен носител, защото получавахме материалите си онлайн, задачите за домашна изпращахме на мейл. Например по един от предметите имахме поставена задача да публикуваме по една статия в блог на тема, която ни е заинтригувала по време на лекцията. За други предмети подготвяхме презентации за родните си страни – основни характеристики и интересни факти, където аз разказах за народните танци и за киселото мляко, отличаващи България от останалите държави.

Как реши да кандидатстваш по програмата „Еразъм+“? Някои насочи ли те или го беше решила предварително?

Кандидатствах като на шега, а всичко, през което преминах ми е от огромна полза и сега. Едно от най-важните неща е усъвършенстването на чуждия език, което неминуемо се случва, а от друга страна се възползваш от възможността за пътуване и запознанства с много нови и различни хора от цял свят. Интересно е да споделяш за българските традиции, храната, начина на живот с останалите хора от други точки по света и в същото време да научаваш за техните култури. Тъй като групата ни се състоеше от около 40 човека, идващи от различни държави, през голяма част от времето, прекарано в университета, ние сравнявахме световни практики в бизнеса с тези в родните ни страни.

Какво представлява твоята специалност, какво се изучава в нея и колко време трае обучението?

По отношение на специалността останах приятно изненадана, защото през целия семестър изучавахме предмети, каквито не се предлагат в курса по МИО. Например – китайската икономика и бизнес, лидерство в бизнеса, културни различия. Всичко това беше много интересно, но се дължи и на преподавателите. Всички те са от различни държави и имат опит в преподаването в различни университети по света, но най-вече тези в САЩ.

Какви са предимствата й, виждаш ли бъдещето си в тази професия?

Аз лично имах колебания относно избора на специалност за висше образование, защото голям проблем е реализацията след дипломирането. Но разбрах, че от изключително значение е това, към което студентите се насочват да им бъде интересно. Смятам, че ако човек е достатъчно любознателен и се опитва непрекъснато да надгради наученото, ще успее въпреки трудностите.

Къде би предпочела да живееш и работиш като завършиш?

По отношение на реализацията ми след като завърша все още не съм категорично решена, не знам къде искам да се установя. Вече имам опит с живота в чужбина – от ученето в Австрия и от лятната работа в САЩ, където се намирам в момента. Опитвам се да сравня различните страни, местните хора, да откроя положителните и отрицателните неща в живота зад граница. Това, което знам със сигурност е, че за мен е много важно обстановката, трябва наоколо да ми харесва, за да се чувствам добре.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close