ЗлободневноРегионалниСамоков

Елеонора Заркина – Паскалев: В Израел мерките за сигурността и здравето са страшно затегнати, хората са много дисциплинирани

Анна Манова

Ако вземете един глобус, завъртите го и поставите пръст произволно някъде, сигурна съм ще попаднете на място където има самоковци. Светът е едно глобално село, беше казал някой. И е много прав. Обявената пандемия заради COVID 19 завари неподготвени много държави и населението в тях.

Интернет обаче ни помага да пътуваме неограничено и без опасност да се заразим или да сме преносители на коронавируса. Благодарение на този факт можем да се оправим към Израел, по-конкретно да отидем в Тел Авив, и да проверим как е обстановката там. Детайли ще ни разкаже самоковката Елеонора Заркина – Паскалев, която от пет години живее със съпруга и семейството си във втория по големина град в Израел. Тел Авив често е определян като модерното лице на страната. До скоро той бе алтернативен, оживен и пъстър град… От началото на март месец Израел също фигурира на картата със засегнатите от коронавируса държави. Като до този момент там регистрираните случаи са над 1400, а ежедневно по 1000 човека се изследват.

 

 Здрасти, Норе. Как си? Как се чувстваш на толкова много километри от родителите си и приятелите си, от родния град? Как ти самата си обясняваш всичко това, което се случва в целия свят?

Здравей, Ани. Благодаря, чувствам се добре, спокойна съм и се опитвам да не се паникьосвам, защото съм убедена, че скоро ще се справим с тази пандемия и ще се върнем към нормалния живот. Слава Богу, родителите ми са до мен и съм в течение как са и как се чувстват. Липсват ми роднините и приятелите ми, но вече от 5 години съм в Израел и се научих да живея тук и сега. Старая се поне два пъти годишно да се прибирам, за да се срещна с любимите ми хора и така носталгията е по – поносима.

Искам да те помоля да ми разкажеш малко повече по темата с коронавируса и как е ситуацията в Израел, и по-конкретно в Тел Авив, където живееш?

Тук, в Израел започна по – усилено да се коментира за коронавируса към 4 – 5  март. Тогава вече бяха констатирани първите случаи, бяха силно ограничени полетите от рискови страни, а израелците, които се прибираха от Германия, Италия, Австрия и други европейски държави, бяха помолени да се приберат у дома след летището под доброволна карантина. От 11 март задължиха абсолютно всички, пристигащи пътници от всички дестинации, да останат под доброволна карантина за 14 дни. Всички чужденци трябва да предоставят уверение, че има къде да отседнат в карантинния период, като не трябва да отсядат в хотели или хостели. На 12 март цялата държава беше под засилена карантина. Големите търговски обекти и голяма част от бизнеса затвориха врати. Контролът е изключително засилен, тъй като Израел е малка държава, а населението е над 9 милиона. Болниците са крайно недостатъчни и няма легла за всички, мерките трябва да са наистина железни.

Израелците пътуват изключително много абсолютно из целия свят и за съжаление, вече случаите при нас са 1400, 24 в сериозно състояние, 37 излекувани и 1 смъртен случай. Проверяват се на ден около 1000 души и всички хора, които са със сериозни симптоми са хоспитализирани в специално оборудвани изолатори. Лекарите се борят до край за тяхното пълно възстановяване. Един от големите хотели на брега на морето в Тел Авив е преустроен в болница и приема случаите с коронавирус също.

Израел взема пример от Сингапур и проверяват всеки доказан случай с коронавирус, къде е бил през последните дни, с кой се е срещал и се свързват с хората от неговото обкръжение и така контролът е по-голям.

Смея да твърдя, че наистина, тук мерките и грижите за народа са на ниво и правителството не се бави във вземането на важни решения. В момента голяма част от населението е в неплатен отпуск, с право на 70% обезщетение от бюрото по заетостта.

Ти работиш в сферата на туризма, а това е един от засегнатите браншове както в България, така и в целия свят. Как се отрази обявената пандемия на туристическия бранш и по-конкретно в хотела, в който работиш?

Аз работя в най-добрия бутиков хотел в Тел Авив. По принцип месеците март, април, май и юни са нашият висок сезон, когато хотелът е с над 80% заетост. За съжаление, считано от 10 март до края на месец май всички резервации на чужденци бяха отменени, бяхме съсредоточени към израелския пазар, но за съжаление няколко дни по-късно хотелът затвори врати и всички бяхме пуснати в неплатен отпуск, с обезщетение от бюрото по заетостта до 12 април. Хотелът официално трябва да бъде затворен до 1 май и най-вероятно и неплатената отпуска ще бъде удължена до тогава. Всички хотели и ресторанти са затворени в цял Израел, ресторантите могат да извършват доставки по домовете.

Хората дисциплинирани ли са? Изпълняват ли разпорежданията на кризисните щабове и на правителството?

По-голямата част от населението са изключително отговорни и си стоят по домовете, излизат на бързи разходки, или до магазина и обратно вкъщи. Да не забравяме, че Израел е преживял толкова много войни и няма как и хората да не са подготвени и дисциплинирани, за тях случващото се не е нещо ново, само дето врагът е вирус, а не оръжия и ракети.

Какво може да се прави и какво е забранено?

Препоръчително е да си стоиш вкъщи и да нямаш много социални контакти, да се избягват паркове и места, на които се събират много хора. Има вечерен час за автобусите и влаковете, могат да се движат до 20:00 часа вечерта и през почивните дни няма никакъв градски транспорт, само таксита. Първите 3 реда зад водачите на автобусите са оградени и градският транспорт е почти празен.

От 23 март влязоха в сила нови разпоредби, всички обществени места трябва да разполагат със специални термометри, които да измерват температурата на посетителите. Всички магазини трябва да бъдат затворени, само хранителните стоки и аптеките могат да работят. Жени над 65 годишна възраст и мъже над 70 годишна възраст трябва да са под пълна карантина. Административните сгради и банки също са затворени и всички регистрации или въпроси се отправят електронно.

Лекарите препоръчват да отидеш до поликлиниката или болницата само при нужда. Маските и ръкавиците са препоръчителни, но не и задължителни, особено при здравите хора. Както и в България, така и тук, разстоянието от 2 метра между хората е строго препоръчително.

Има ли глоби за неспазване на разпоредбите?

Да, има глоби за тези, които са под карантина. Ако хванат някой да излезе от вкъщи, глобата е или 5 години затвор или 7000 шекела, което е 3500 лв. Аз лично за други глоби за момента не съм чула. Но още веднъж ще подчертая, че израелците са много, много дисциплинирани.

Как тече животът в момента в Израел?

Не мога да кажа, че животът си тече нормално. Хората са изнервени, има много безработни, които не знаят какво ще стане в бъдеще и дали изобщо ще могат да се върнат на работа. Животът тук е изключително скъп и голяма част от населението са под наем и имат заеми. По улиците и дори в хранителните магазини и аптеките има не повече от 6-10 души, всеки говори за вируса и как може да се предпази от него. Има много въпросителни и хората са стресирани и се молят всичко да отмине бързо.

Стената на плача в Йерусалим, която е толкова свята за евреите, никога не е оставала така пуста през цялата си история

Правеше ли планове да си идваш до България и Самоков идните месеци? Чуваш ли се с близките и какво ти казват те? И какви мерки предприемате?

За моя радост, аз успях да се прибера у дома през месец февруари, преди всичко да започне и успях да се насладя на прекрасни моменти и снега. Когато се чувам с приятелите и близките ми, усещам тяхното разочарование от това, че хората не спазват забраните и така рискът се увеличава. Ако в момента случаите в България  са 200, за съжаление много бързо ще се увеличат. Усещам и страх, все пак този вирус не е шега и всички сме застрашени. А когато има много болни и недостатъчно апаратура, се очакват и много смъртни случаи.

Аз и семейството ми си стоим у дома, излизаме само да напазаруваме, до аптеката и обратно вкъщи. Слагаме ръкавици, тъй като маските не са задължителни при здрави хора и гледаме да не се замисляме много, спазваме дистанция от 2 метра като се редим на опашка и бързо се прибираме.

Едно от основните излизания е свързано с пазаруване на хранителни продукти. Има ли всичко в магазините, изчерпаха ли се някакви стоки? Хората презапасяват ли се?

Първата седмица имаше презапасяване, дори не можахме да си купим пилешко месо, но след това нещата се нормализираха и сега стока има. Няма много купувачи, аз лично като отида до супера има само няколко души наоколо. Вчера като отидох да пазарувам единственото нещо, което липсваше беше тоалетната хартия, но като пообиколиш малко, се намира в другите вериги. Така че някакви големи липси не се наблюдават. Пак казвам, тук е имало много войни и хората са свикнали.

Как е положението в аптеките? Има ли нещата от първа необходимост – маски, ръкавици, спирт, витамини? Повиши ли се тяхната цена предвид обстановката?

Маски и антибактериални гелове трудно се намират и цените им са изключително завишени. За другите медикаменти, не съм чула да има липси. По принцип тук лекарствата на хронично болните се изписват за 3 месеца, а сега хората могат да си закупят лекарствата само за един месец, това е единственото ограничение на този етап.

Какви са прогнозите в Израел, до кога се очаква да продължи тази пандемия?

Никой не дава никакви прогнози за съжаление. Тази пандемия, която ни повали, завари целия свят неподготвен. Каквито и да са причините за нейното появяване, едва ли някога ще разберем. Всички силно се надяваме, че скоро ще се намери ваксина и ако е вярно, че вирусът не се развива на високи температури, ще чакаме месец юни и дано до тогава всичко се оправи. За сега карантината е до 13  април.

Какво е твоето послание?

Моето послание е, да си останем вкъщи и да бъдем отговорни към нашето и чуждото здраве. Да не се паникьосваме и да се опитаме да оползотворим, времето прекарано у дома. Да научим нещо ново, да четем книги, да се радваме на времето с нашите любими хора и да вярваме, че всичко ще се оправи скоро. Светът е преживял много катаклизми и е оцелял. И този вирус ще мине и ще се върнем към нормалния живот. Ще има много трудности, но сега е моментът да проверим колко сме издръжливи и да не преставаме да вярваме в прекрасното бъдеще, което ни очаква.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close