Общество

Елена Симонова, кмет на село Клисура: „Трябва да докажеш, че можеш и че си компетентен“

 

Мария Галчева

13023272_970557999659757_895232650_nЖените-кметове на населени места все по-настъпателно и безапелационно заемат позиции, по презумция, определени и наречени за мъже. Фактът, че толкова много дами успяват да се задържат на тези парещи кресла, говори и за друго. Говори за характер и за компетентност, за умение да отстояваш себе си, да не се подвеждаш и да можеш да взимаш решения. Това последното определено е доста трудно.

Моят събеседник днес е само на 28 години. Елена Симонова се появи на политическата и обществена сцена за кратно в ролята на кмет в мандат 2011-2015, почти накрая, но след това даде сериозна заявка за продължение и на 26 октомври беше избрана за кмет на село Клисура.

Няма начин да не уточним, че да бъдеш кмет на село е доста по-различно в сравнение с града. Причинаата е проста – ти там си главата, всичко за хората. На теб те гледат като на абсолютен авторитет и задължително си пример. Пример, но и пристан. За всяка болка или радост. Затова казваме, че за да си кмет, трябва сърце и призвание. Енергия и неутолимо желание да работиш за благото на твоите не само избиратели. Те престават да бъдат такива веднага след изборната победа.

Нейната младост е извор на ентуасиазъм и какво сама казва – „Винаги давам всичко от себе си, за да бъда полезна на хората, с каквото мога да помогна“. „Подмладяването“ на кметовете трябва да бъде една железна линия, която да вдъхва увереност и самочувствие на всяка една партийна организация, защото каквото и да си говорим, тук смело влизаме в дълбоките политически води. Младите хора живеят с духа на своето време и не е задължително да бъдат тежко обременени. Те дават част от себе си, независимо от областта, в която се решили да се реализират. Техният дух не може да се облече с обичайните клишета, а и не трябва. Не говорим за шаблони все пак, а за живи същества.

Само че този път, поне доколкото е възможно, ще се опитаме да избегнем непременно политическото, за да разкажем за едно момиче – кмет, което смело се бори и затова заслужава адмирации и подкрепа.

Коя е Елена Симонова всъщност?

Аз съм Елена Георгиева Симонова на 28 години, завършила висшето си образование в Благоевград. От 2012г. работя в Община Самоков, една година съм била кметски наместник, след това кмет. Не е много като време, но за този кратък период  успях да се запозная със проблемите на жителите на с. Клисура.

Жена на отговор пост – какви са предрасъдъдците и предизвикателствата, пред които се изправяш ежедневно?

Жените все повече изместват мъжете от различни професии, а в последните години започват да постигат сериозни успехи в политиката и управлението на отговорни постове. Разбира се, това изисква много добро образование, подготовка, иновативно мисленене, координация и вземане на важни решения.

Остава ли ти време за теб самата, имайки предвид многото ангажименти?

Всеки ден се справям с проблеми от различно естество,  но винаги давам всичко от себе си, за да бъда полезна на хората, с каквото мога да помогна.

Лично време невинаги остава, но когато си удовлетворен от крайния резултат, нещата се подреждат.

Какво е да си кмет?

Престижно или по-скоро призвание е да си кмет – трябва да работя за хората, да оправдая тяхното доверие, след като са дали своя глас за мен. Отговорността, която всеки кмет поема на плещите си е много голяма.

Все повече млади хора избират възможно най-лесния начин за реализиране – чувстваш ли избора си като призвание и какво те накара да се занимаваш с политика?

Жените са се доказали в политиката, още от семейството сме се научили да вземаме управленски решения. Дамите в тази сфера са силни и амбициозни, трябва да докажеш, че можеш и че си компетентен.

Какво те свързва с Клисура?

Клисура е родното село на баща ми, имаме къща там и ми се иска да стане по – добро място за живеене.

Какъв е животът в едно село като Клисура? Как минава един твой ден?

Животът в селото е спокоен, искам да има промяна, да направя нещо хубаво, което да е в полза на хората.

Един мой ден минава различно в зависимост от задачите, които имам да свърша, понякога е по – динамичен, енергичен, понякога не.

Ти се появи в един момент, в който доверието в кметската позиция беше силно разколебано, но на местния вот победи от раз. Как спечели доверието на хората?

Доверие трудно се печели, но когато един млад човек има идеи, сили и енергия за работа нещата се получават. Те ми дадоха шанс да покажа това, на което съм способна, да развия идеите си и искам да го оправдая.

Как виждаш себе си занапред? За какво мечтаеш?

В професионално отношение: Реализирането на целите и задачите който съм си поставила с помощта и подкрепата на Община Самоков. Искам да видя с. Клисура, променено с нов облик, по-цветно и красиво

В личен план: семейството ми и хората, които са до мен и ме подкрепят, да бъдат здрави и много щастливи.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close