Обща категорияОбществоСамоков

Елена Несторова взе първо място с разработка за Живка Клинкова от конкурса „Признатите непознати самоковци”

„Самоков 365”

На 16 май /сряда/ бяха връчени наградите от конкурса „Признатите непознати самоковци”. Домакин на събитието беше Сарафската къща и уредникът М. Лобутова. Това е първо издание на конкурса, чиято  основната цел е да допринесе за насърчаването на интереса на младите хора към миналото и настоящето на Самоков. Вниманието е фокусирано върху трима самоковци, които имат заслуги в различни сфери от културния живот на страната ни, но по някакъв начин значимото им дело е останало в забрава – диригентът и композитор Живка Клинкова, редакторът и езиковед Христодул Сичан – Николов и фолклористът проф. Васил Стоин. Инициатор на проекта е Национален фонд „13 века България”. Конкурсът беше организиран със съдействието на ПГ по туризъм. Като стартът на проекта беше даден на 28 февруари в Сарафската къща, а срокът за предаването на ученическите разработки беше до 20 април.

В първото издание на конкурса участваха ученици от почти всички самоковски училища. Общият брой на разработките върху тримата видни самоковци беше 16, като към тях имаше една от авторски колектив и една мултимедийна презентация. Основната цел на документалните разработки и есета е да се обърне внимание на живота и творчеството на малко познатите интелектуалци и творци от региона, които са получили международно признание, но са останали извън учебните програми в училище. Жури с председател Румяна Цолова и членове Лилия Кинина и Анна Манова имаше нелеката задача да определи кои са отличилите се разработки. Като за първенците имаше предвидени парични премии, в размер до 250 лв.

„Всички ние знаем, че времето лекува. Но времето обрича и на забрава, така както на забрава са обречени тези самоковци, за които учениците са писали”, сподели председателят на комисията Румяна Цолова. Тя подчерта, че оценката се базира на точкова система от 1 до 10, като в нея е включено дали отговаря на темата и дали има творчески подход. Така между всички разработки се отличават няколко. Първото място беше за десетокласничката от ПТГ „Никола Вапцаров” Елена Несторова. Тя представи документален разказ за живота на Живка Клинкова. Самата Елена има афинитет към музиката и се занимава с пеене, има множество изяви на сцената. Ето защо тя подчерта, че не е случайно това, че е избрала да представи тема точно за музиканта, композитор и диригент Живка Клинкова. На второ място се класира Павел Змияров. Деветокласникът от СУ „Никола Велчев” беше избрал да разкаже за живота и делото на проф. Васил Стоин. Третото място беше за разработка върху Христодул Костович Сичан – Николов, подготвена от шестокласника Петър Христов, също възпитаник на СУ „Никола Велчев”. Комисията беше определила и две поощрителни награди. Едната беше връчена за използване на съвременни технологии /мултимедия/  и за общ принос на ученичката  Христина Аличкова. Шестокласничка от СУ „Никола Велчев” освен мултимедия, обхващаща живота на тримата самоковци, беше написала и две самостоятелни разработки. Втората поощрителна награда беше връчена на авторски колектив, подготвил темата: „Христодул Сичан Николов – български просветен деец”. Тя е на ученици от 12 клас  – Йоана Механджийска, Михаела Георгиева и Ивайло Киров от ПГ по туризъм. Наградите на всички отличени ученици бяха лично връчени от изпълнителния директор на НДФ „13 века България” Митко Тодоров. Той пожела множество успехи на будните самоковски деца и обеща конкурсът да има традиции в нашия град. Спечелилите разработки ще бъдат публикувани в три поредни броя на вестник „Самоков 365”.

На финала от НДФ „13 века България” дариха на ОУ „Митр. Авксентий Велешки” 22 картини от изложбата „Духът на буквите и знаците”. Зам.-директорът Елена Дамянова прие радушно дарението, като подчерта, че патронът на училището също е бил един от големите дарители. Гласовитите момичета от ДВГ „Медени звънчета”, под ръководството на Даниела Георгиева, поздравиха всички присъстващи с две свои изпълнения.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close