Седмицата

Електронните услуги на НАП стопяват висенето по гишетата

NapАнелия Балабанова

По инициатива на НАП от няколко години се провеждат работни срещи с данъкоплатци и счетоводители, на които те биват запознати с данъчното и осигурително законодателство и особеностите при декларирането и плащането на данъците и осигуровките.

На 27 януари 2015 г. в Община Самоков се проведе поредната такава среща. От информацията на специалистите стана ясно, че 30-ти април е крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации за 2014 г. от физическите лица и едноличните търговци. В този срок се внася и дължимият данък. До 30-ти април самоосигуряващите се лица следва да подадат и осигурителна декларация образец №6 за 2014 г., в която декларират платените през годината осигурителни и здравноосигурителни вноски. Декларациите се подават както на хартия, така и по електронен път с електронен подпис или ПИК. Петър Захариев – представител на Приходната агенция поясни, че нов момент от тази година е създадената възможност физическите лица да подават данъчни и осигурителни декларации с персонален идентификационен код.

Към настоящия момент НАП се явява институцията създала възможност почти всички документи да се подават по електронен път – както от юридически, така и от физически лица. Това се одобрява много от клиентите на НАП, като по голямата част от тях се възползват от възможността да подават данъчни и осигурителни декларации и други документи по електронен път, като по този начин се спестява време и средства.

Значително се е намалило подаването на декларации на хартия и съответно няма опашки пред офиса на НАП в град Самоков.  Акцент по време на срещата в понеделник бяха земеделските стопани и това те да бъдат запознати с новите моменти при регистрацията, данъчното облагане и осигуряване на земеделските стопани, свързани с промените на Закона за подпомагане на земеделските производители. „Целта ни е да бъдем максимално полезни за тези лица и разбираемо да им обясним техните задължения след регистрацията им като земеделски производители” – коментира водещият на срещата Петър Захариев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close