РегионалниСъбития

Електронните услуги на НАП набират скорост

Анелия Балабанова

В петък, 12.02.2016 г., се състоя ежегодната работна среща с данъкоплатци, счетоводители, организирана от ТД на НАП – София, офис София област и Община Самоков за запознаване с важните промени в данъчното и осигурителното законодателство през 2016 г. и с особеностите при деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски.

По отношение на местните данъци и такси, зам.- кметът Сия Шехтанова и Йорданка Велева поясниха, че за поредна година ще останат без промяна с изключение на няколко класа за превозните средства. Присъстващите имаха възможност да поставят своите въпроси пред представителите на приходната администрация, а Петър Захариев направи подробни разяснения. Новата кампания за плащане на данъци и осигуровки стартира на 1-ви януари 2016 г. като за предпочитане е повечето от дейностите, включително подаването на декларации да става по електронен път.

Електронното направление на приходната агенция тепърва ще се развива за улеснение на всички потребители и клиенти. От скоро на разположение са две нови електронни услуги, достъпна с квалифициран електронен подпис (КЕП). През 2016 г. има възможност за облекчения – за деца и деца с увреждания. Те се ползват от единия родител на база намаление на годишната данъчна основа и независимо едно от друго, но има документални и законови изисквания, на които лицата трябва да отговарят. Важно уточнение, което Петър Захариев внесе, че не става въпрос за помощи, а облекчение за работещи родители, което се ползва при подаването на годишната декларация. Запазват се привилегиите за лица с намалена работоспособност и младите семейства.

Един от съществените моменти е свързан с дейността на земеделските производители. С промените в закона за подпомагане на фермерите, които са в сила от началото на този месец, те са регламентирани като земеделски стопани. Тези лица подлежат на регистрация и трябва задължително да подадат декларация за самоосигуряващи се.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close