Обща категорияРегионалниСамоков

„Еко приятели на Рила“ организират две инициативи по почистване през идния уикенд

Aнна Манова 

„Еко приятели на Рила“ организират две кампании по почистване през идните почивни дни. Фокусът са две обичани и посещавани места край Самоков – лесопарк „Ридо“ и хижа „Мечит“. Те ще се осъществят на 31 юли /събота/ и 01.08 /неделя/.

„Еко приятели на Рила“ е проект, иницииран от самоковски младежи – доброволци и се осъществява с подкрепата на Европейския съюз. Главни действащи лица са две млади дами Йоана Механджийска и Юлиана Руменова.

Основната цел на участниците в проекта е да се заздрави връзката между човека и красивата природа около Самоков, тя да се съхрани и опази за идните поколения, като се акцентира на това, че планината и природата никога не излизат от мода. Именно те са извор на билки, на чист въздух и на отдих сред зеленината и не на последно място подобряват здравната и физическа активност на човека.

Доброволците редовно организират дейности за почистване на замърсени местности в община Самоков. Проведени са няколко информационни кампании сред местни ученици, както и няколко похода в Рила, целящи не само физическа активност, но и стимулиране на връзката с природата и грижата за нея. Подбират посещаеми и предпочитани места като се  стремят да ги направят по-чисти и по-приятни. Последният преход бе до Черната скала, където се включиха доброволци от различни държави.

Предстоят още походи, комбинирани с почистващи акции в района на Самоков. Два от тях са планирани и ще се проведат на 31.07 и 01.08. Събитията са отворени и безплатни за участниците. На 31.07 (събота) ще се проведе почистваща акция на лесопарк „Ридо“. Групата ще тръгне точно в 16:00 часа от фонтана до площада в Самоков. Второто планирано събитие е на 01.08 (неделя), когато ще се проведе поход до хижа „Мечит“. Групата ще тръгне в 11:00 часа от паркинга на х-л „Гранд“.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close