ОбществоРегионални

Екологични и социални идеи роди проведеният в ПТГ „Никола Вапцаров” иновационен лагер 2019

Самоков 365

Мисли, действай, бъди…пръв. На това мото подчиниха участието си момичетата и момчетата от ПТГ „Никола Вапцаров” в иновационния лагер, проведен в рамките на Световната седмица на предприемачеството. В поредното издание на уъркшопа за младежи  премериха сили  10 отбора от ученици, специалност „Икономика и мениджмънт”.  Както всяка година, те трябваше да разискват конкретно бизнес предизвикателство и генерират идеи, които да разрешат поставения казус. Поставената им задача беше вдъхновена от „Капачки за бъдеще” – една от най-заразяващите публични кампании в сферата на благотворителните каузи през последните няколко години. Успехът е голям и решава едновременно екологичен и социален проблем. Младите предприемачи трябваше да предложат друга подобна идея, заразяваща общността с екологична, социална или социално-екологична насоченост.

Заваляха идеи в насока еко, генерирани в продължение на два дни – 19 и 20-ти ноември. Компетентно жури с председател Радослава Стоянова – преподавател и предприемач, трябваше да оцени предложенията по отношение на това колко хора биха обхванали, а също така какъв ще бъде екологичният и социалният ефект от реализацията им. Сред поканените оценители в журито бяха още Илиян Караджинов – предприемач, Стефан Докузов – предприемач, общественик, инициатор на благотворителни каузи, Даниела Груева – управител на хотел „Бор” и Ива Дамянова – предприемач. На сцената в зала „Трети март” прозвучаха доста смислени идеи, представени под формата на презентация. Младежите определено бяха поели по правилния път и усетили предприемаческия полъх. Това се оцени и от журито.

Все пак във всяка една битка има победители и победени. Като най-добро и събирателно беше определено предложението на отбор 7, събрало в едно идеята за рециклиране на стари дрехи, метални кенчета и създаване на книжарница за екопродукти. На второ място остана отбор 4, който определено трогна присъстващите със своята разработка „Бъдеще за деца”. Третото място си поделиха два отбора – екип 6 и 8 отново на еко вълна. В първия случай ставаше въпрос за оползотворяване на флакони от аерозоли в помощ на децата с ДЦП, а във втория за мащабна кампания, свързана със засаждане на дървета. Предприемачите не се раждат, те се създават и това беше потвърдено за пореден път. Инициативите на „Джуниър Ачийвмънт”, по които учениците от ПТГ „Никола Вапцаров” работят под ръководството на преподавателите по икономика – Биляна Стамова и Цветелина Николова и подкрепата на директора Георги Велев позволяват младите хора да си развихрят максимално въображението. Мечтите си те прекрояват умело прекрояват в идеи, които в утрешния ден могат да станат реалност и видят бял свят.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close