ОбществоРегионалниСамоков

Екип млади предприемачи от ПТГ „Никола Вапцаров“ създадоха иновативни идеи по време на пандемия

Самоков 365“

Екипи от млади предприемачи от ПТГ „Никола Вапцаров“ взеха участие в иновационен лагер, организиран от преподавателя по икономически дисциплини Биляна Стамова и Венета Терзиева – представител на JA Bulgaria. Tази година Стамова бе наградена за учител на годината на JA.

Tемата на лагера бе заимствана от Световната седмица на предприемачество, която бе „Ковид предизвикателство“. Нашите ученици работиха върху темата „Предприемачество от вкъщи 2020“. Надпреварата се проведе он лайн в началото на декември.

Биляна Стамова – преподавател по икономически науки в ПТГ “Никола Вапцаров”

Световната седмица на предприемачеството отбеляза 13 години от съществуването си, а Джуниър Ачийвмънт България е неин домакин от самото начало. От старта си през 2008 г. инициативата е достигнала и е помогнала на близо 50 мил. души да развият своя потенциал, а през годините се е развила и в събитието се включват предприемачи, политици и обществени структури.

В инивативния лагер се включиха над 30 ученици от 9, 10, 12 клас, възпитаници на ПТГ „Никола Вапцаров“. Заедно с техния преподавател по икономическите дисциплини Биляна Стамова те трябваше да генерират идеи и да създадат нов вид дейност, която може да се извършва от вкъщи.

Екипите имаха за задача да анализират предимствата и недостатъците на престоя у дома по време на пандемия и да помислят преприемчиво какво могат да стартират като дейност от вкъщи. Да поставят началото на иновативен продукт или услуга, която да създава добавена стойност за хората единствено през стаята си вкъщи.

Пред тричленна комисия по критерии за иновативност, приложимост, презентиране и аргументи за победители бяха избрани младите предприемачи от екип THE CREW. В него участват Ана-Мария Мирчева /12 кл./, Славина Захариева /9 кл./, Лияна Ненкова /10 кл./,  Цветелина Лазарова /9 кл./  и Иван Милошев /9 кл./. Те събраха най-много точки с идеята си за създаване на настолна игра от семеен тип. Играта може да се реализира с малко капитал, а целта й е да задържи семейството сплотено и вкъщи. Наред с това екипът е изготвил крайна цена на продукта, рекламна кампания и презентация.

Второто място е за HOME LAB – Мариета Димитрова /12 кл./, Венеса Кроснева /9 кл./, Християна Михаилова /10 кл./, Петя Маркова /9 кл./, Мария Кичева /9 кл./ и Християна Бажданова /9 кл./ Тяхната идея включва създаване на маска с вградени слушалки и зареждане чрез Bluetooth. Eкипът на INOVATIVE BEAUTIES – Кристияна Машова /10 кл./, Антония Митова /10 кл./, Галина Николова /10 кл./, Ива Стоянова /9 кл./, Йоанна Даркева /10 кл./ и Константин Георгиев /9 кл./ се нареди на трета позиция с идеята си за маска от коприна, която да предпазва от коронавирус и включваща два сменяеми филтъра. Трите отбора спечелиха купи.

„В този формат се развиват умения като креативност, работа в екип, водене на екип, презентационни умения, работа в срок, действие, използване на дигитални ресурси, проучвания, аргументация. Важни умения, които се формират чрез метода „Учене чрез преживяване“, сподели Биляна Стамова.

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close