ОбществоРегионалниСамоков

Екипът на ФСМП – Самоков против разделянето на Спешна помощ – София на два отделни центъра

„Самоков 365“

Екипът на Филиала на Спешна помощ – Самоков се надигна против идеята Спешна помощ – София да бъде разделена на два отделни центъра, които да обслужват столицата и областта. Медиците, които работят в спешните центрове, не са съгласни с раделението и са готови на стачни действия.

Идеята Спешна помощ – София да бъде разделена на два отделни центъра,  е на служебния здравен министър Стойчо Кацаров и се осъществява от заместника му д-р Александър Златанов. Доктор Златанов бе началник на РЗИ София област, а от около два месеца е в качеството на зам.-министър на здравеопазването.

Във връзка с разделянето областната управа направи допитване до кметовете на общините, които в момента се обслужват от ЦСМП-София дали подкрепят досегашния модел на работа или да се направи предложение до МЗ за разделянето на два центъра – за София и областта.

Припомняме, че Спешна помощ бе обединена през септември 2015 година от тогавашния здравен министър д-р. Петър Москов. Основната цел бе да се оптимизира организацията на работата, а пациентите да получават по-бързо и качествено обслужване. Лекарите, работещи във филиалите, не приемат идеята за разделяне. Дори са готови на стачни действия.

Медиците от ФСМП – Самоков, начело с ръководителя д-р Ивалина Трендафилова изготвиха писмо, адресирано до областния управител на София област Радослав Стойчев и кмета на Самоков Владимир Георгиев. В писмото те заявяват категоричното си несъгласие и възмущение от начина, по който се взимат решения, касаещи медицинския персонал от Спешните центрове без те да бъдат уведомени за това. Написали са още, че не желаят да се връщат стари модели на работа, при положение, че новите вече са доказали ефективността си.

Лекари, фелдшери, медицински сестри – 33 подписа стоят под обръщение до областния управител и кмета с категорично несъгласие с предложението за разделение на Спешна помощ.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close