Общество

Едно по-различно утро… 

Джулай морнинг на 2925м. надморска височина

 Никол Николова

мусалаВсяка сутрин се събуждаме и започваме еднообразния ни и забързан начин на живот, без да осъзнаваме колко красиво, всъщност, може да бъде утрото. Ето една малко по-различна гледна точка как може да започне едно утро.

Джулай морнинг – традиция, която повелява преди изгрев слънце на 1 юли да се събират хора край морето и да посрещат изгрева. Но какво ще кажете не за 0 метра, а за 2925 м. надморска височина? Разликата идва не само от височината, но и от това, че по крайбрежната ивица в такава сутрин е доста оживено, а това не ни дава възможност да избегнем напрегнатото ежедневие. Но когато говорим за величествения връх Мусала нещата са съвсем различни. Заставате на най-високото място в България и не ви остава нищо друго освен да съзерцавате гледката и да съжалявате, че не може всеки ден да се будите по този начин. Чувството да станеш в 4:00 ч. и да тръгнеш да катериш върха по тъмно, само по себе си е предизвикателство, а след това идва най-хубавата част… изморен и едновременно удовлетворен, сядаш край върха и „слушаш” тишината. Започваш да се откъсваш от ежедневието, а планината започва да те зарежда с положителна енергия. Човек става спокоен, забравя проблемите, чувства се свободен. Слънцето започва да показва първите си лъчи, а в такъв момент думите са излишни. Красотата, която се открива пред нас е просто уникална. Върховете започват да се пробуждат под ласките на лъчите, а ние оставаме безмълвни.

Едва когато човек преживее подобно нещо, започва да цени свободното време и малките моменти, които спират дъха ни. Хората, които обичат подобни неща биха разбрали смисъла на тези думи, а останалите биха искали да го разберат.

След такова начало на деня, на никой не му се иска да се връща към нормалния ритъм на живот, но не му остава друг избор. Зареден с много енергия и положителни емоции, човек поема обратния път към вкъщи. Още преди да се е прибрал, той иска отново да се върне там, защото кой не би искал да има едно такова, малко по-различно утро.

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close