Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Еднократна помощ от 250 лв. ще получат бъдещите осмокласници

„Самоков 365“

Заради кризата с Covid-19 се въвежда нова социална помощ у нас, с която ще бъдат подпомогнати семействата на бъдещите осмокласници.

Условията са същите като тези за учениците в първи клас, информират от Дирекция „Социално подпомагане” – Самоков. Помощта за тях също остава действаща и наесен родителите на първолаците ще получат средства в размер на 250 лева за началото на новата 2020/2021 учебна година.

Осмокласниците за пръв път ще могат да се възползват от това право. Помощта за тях, в размер на 250 лв., се отпуска съгласно реда на чл.12 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. Предназначена е за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Условието е децата да живеят постоянно в страната и да не са настанени за отглеждане извън семейството по реда на чл.26 от Закона за закрила на детето.

Условието е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв. Изисква се и бележка от училището, че детето е записано в 8 клас. Еднократната помощ ще се отпуска без да се изисква доказване на доходи от страна на деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и такива, настанени в семейства на роднини, близки или ползващи приемна грижа.

Изплащането на еднократната помощ ще е на два пъти като 50 на сто от нейния размер ще бъде изплатен след влизане в села на заповедта, а остатъкът в началото на втория учебен срок, ако детето продължи да посещава училище. Вече могат да се подават документи в Дирекция „Социално подпомагане” като кампанията по приема на заявления-декларации продължава до 15 октомври 2020 г.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close