КултураПредприемачи

Една вечер, „облечена” в стихове

Анна Манова

В навечерието на един от най-романтичните празници – 14 февруари, в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” се състоя поетична вечер. Тя беше изпълнена със стиховете на самоковските автори. Във въздуха се носеше една атмосфера на споделеност, идваща от всички присъстващи на срещата, защото онова, което го обединява е творчеството и желанието да го споделят с аудиторията.

Организатори на поетичното четене бяха Литературен клуб „Димчо Дебелянов” с дългогодишния си ръководител Иван Ненов, съвместно с филолога Христо Христов. Вечерта започна с приятен китарен звън, под съпровода на Христов и неговата талантлива малка ученичка Стефи. Някак с музика стиховете придобиват завършеност. Освен това се прибавя и още една доза романтика към тях.

Иван Ненов откри поетичната вечер, „облечена” в стихове, с няколко встъпителни думи. „Добър вечер, влюбени!”, така се обърна Ненов към аудиторията, като поясни, че всички, които присъстват на събитието със сигурност са влюбени в нещо, в някого. Той прочете свои стихове, както и стихотворение на големия Евтим Евтимов, с когото е имал честта да се познава лично. Вечерта продължи с творчеството на самоковските автори. Като първо думата беше дадена на романтичната Райна Бакрачева, която е автор на редица стихосбирки. Като  основна линия в тях е любовта. „Поетеса, изтъкана от любов”, така представи Бакрачева Иван Ненов. „Единствената ми тема за писане е любовта, друга нямам. Човек не е живял ако не е обичал”, сподели авторката.  След нея се включи Васил Софин, който твори предимно в пространството на прозата, но от време на време се изкушава от поезията. Василка Войнова беше следващият самоковски творец. Тя е автор на редица книги. Войнова прочете стиховете си, посветени на любовния еликсир, на виното и на жените като основа на любовта и семейството. Любомир Борисов остави поне за момент любимия си фотоапарат и се впусна в изчитане на част от своите стихове. След него в поетичната вечер се нареди Зинаида Хаджимитова, която с тънкото си изящество и красив език прочете стихове и миниатюри. Стойчо Караиванов изрецитира стиха си „Валентин и Валентина”, който без значение кога е писан е изключително актуален. Ирина Николова също се включи в поетичната вечер. Ирина не е самоковка, но от скоро живее в Самоков. И както с намигване сподели Ненов, всеки, който твори в Самоков е самоковски творец. Димитрина Божилова беше другата „не – самоковка”, която прочете част от романтичните си стихове. Божилова е автор от много години и има редица публикации. Освен с китарен звук филологът Христо Христов се включи във вечерта и с някои свои стихове, които бяха пропити с много лично чувство и доза тъга. Финалът на романтичната вечер беше поставен със стихове на големия самоковски писател Хрим Христовски и в памет на неговия талант.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close