Общество

Един от 100-те национални обекта тъне в мрак

В „Бабите” пускат осветление при литургия

Анна Манова

babite2Наскоро до редакцията ни достигна сигнал от мирянка, която изрази своето възмущение от това, че в посещавания от нея храм „Покров Богородичен” е изключително тъмно. Нямало почти никаква светлина вътре, въпреки посещението и през деня. След няколко дни отново си направила труда да провери, но ситуацията била идентична.

Този манастир е с богата история и ако кажем, че е един от символите на град Самоков и едно от местата, което си заслужава да се посети в града, няма да сбъркаме. Още повече, че той е вписан под номер 79 от общо 100-те национални обекта на територията на нашата страна. Към историята му са вплетени и имената на Баба Фота, както и на Васил Иванов Кунчев – Левски и на големите самоковски зографи Христо Димитров, Димитър Зограф и Захари Зограф. Това е едно изключително богато културно наследство, позиционирано в град Самоков.

Наистина ще е жалко, ако един от 100-те национални обекта тъне в мрак. Още при самото влизане в двора първото, което виждате е затворената врата на храма. И се чудите дали тя не е заключена. Оказва се отворена. А в храма наистина големите осветителни тела не светят. Единствената светлина идва от две лампи – едната над входната врата, другата при олтара. И от запалените на места свещи. Мрачна и тъжна обстановка. Вероятната причина е с цел икономия на тока. Но тук идва и един друг момент – ако някоя група иска да посети манастира, дали се пали осветлението, за да могат да се видят все пак олтара и иконите? На място обясниха, че е светло по време на литургия, в останалото време е така.

Съвсем наскоро сдружение „Здраве – екология- туризъм”събираше средства за реставрация на стенописа на Захари Зограф. Кампанията е „Избери, за да помогнеш за реставрацията на иконописа на Захари Зограф” и цели да се запази автентичния облик на девическия манастир „Покров на Пресвета Богородица”. А сумата беше предоставена на игумения Пелагия. Тези инициативи са чудесни, но дали ще има светлина вътре, за да може тези неща да бъдат оценени или трябва да се ходи само по време на литургия? Въпросът остава отворен.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close