Седмицата

Един от три варианта за водоснабдяването и канализацията на Искровете

SelaАнелия Балабанова

Напредва работата във връзка с проекта за изграждане на ВиК мрежи и съоръжения на селата Говедарци, Маджаре, Мала църква и Бели Искър. В сградата  на Община Самоков беше направено представяне и обсъждане на прединвестиционното проучване от страна на фирмата-изпълнител „РЕКО инженеринг”. На представянето присъстваха кметовете на селата Говедарци, Маджаре, Мала църква и Бели Искър, гл. арх. Надежда Клинчева и инж. Евелина Перфанова – директор на Дирекция „ТСУ” към Община Самоков. Те и всички останали бяха запознати от представителите на „РЕКО инженеринг” с предварителните варианти за всяко от селата по отношение на тяхното водоснабдяване и канализация. На първо четене предложените варианти са общо три. Първият от тях е за изграждане на една обща пречиствателна станция за селата Говедарци и Маджаре и по една за Бели Искър и Мала църква.

Вторият вариант касае изграждането на две пречиствателни станции за четирите села, а третият, който според „РЕКО инженеринг” е и най-изгоден, касае изграждане на отвеждащ колектор до градската канализация и оттам до градската пречиствателна станция. Според проектантската фирма този вариант е препоръчителен на база капиталовите вложения, експлоатационни разходи и амортизация на съоръженията. След разглеждането на всички варианти и избор на един от тях, предстои да бъде  изготвен идеен проект, с който Община Самоков ще кандидатства за външно финансиране. В момента състоянието на водопроводната мрежа в четирите села е лошо, мрежата е амортизирана, често аварира, водоподаването не е на добро ниво, а като цяло системата генерира загуби на почти 60% вода. Предвид това, че районът има прекрасни условия за туризъм е от съществено значение да се решат тези важни инфраструктурни проблеми.

Стойността на проекта „Изграждане и реконструкция на ВиК мрежата и съоръженията на селата Говедарци, Маджаре, Мала църква и Бели Искър в Община Самоков и изграждане на ПСОВ” е 51 хил. лв.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close