Седмицата

Единната сметка на НАП остана в историята

napОт началото на тази седмица единната сметка за плащане на данъци и осигуровки престана да съществува и вместо нея задълженията към хазната ще се плащат в четири отделни сметки – една за данъци, две отделни за социални и здравни осигуровки и една за т. нар. втора пенсия.

Досегашната единна сметка беше закрита на 28-ми февруари. От пресцентъра на Националната агенция за приходите информират, че четирите нови сметки на НАП ще запазят досегашния принцип – първо се погасява най-старото задължение. Изключение има само при плащането на здравните осигуровки. Така например, ако самоосигуряващо се лице има да плаща две вноски за здраве от преди три години, но иска да плати за настоящия месец – може да изрично да посочи за какво плаща.

Именно опасността от лишаване от здравни права на гражданите наложи и отмяната на единствената сметка.Най-засегнати от поредните промени ще се окажат счетоводителите. Макар и недоволни от нововъведението, те все пак се надяват въвеждането на отделни сметки да внесе повече ред във фирмените плащания.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close