Общество

Единадесет ученици и студенти получиха общински стипендии в присъствието на президента

Анна Манова

Тази година на празника на град Самоков, 21 август, наред с празничната програма бяха връчени и общински стипендии на талантливи самоковски ученици и студенти. Успехите на самоковските деца трябва да бъдат поощрявани, ето защо са учредени  общински стипендии за  талантливи деца и младежи – ученици и студенти, които съчетават развитието на дарбите си с трудолюбие и отличен успех в учението.

С решение на ОбС – Самоков са определени девет стипендии по 1000 лв.  за   постижения в науката, изкуствата и спорта, и две стипендии по 500 лв. за малки спортисти от зимните спортове.

Удостоверенията за учебната 2017/2018 година бяха връчени тържествено от председателя на ОбС Силвия Стойчева и кмета Владимир Георгиев, в присъствието на президента на РБ Румен Радев.

Общинска стипендия „Константин Фотинов” в областта на хуманитарните науки получиха:

Зорница Вълчева, която в момента е студентка в СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „История”. Извършва изследователска работа на османотурски документи в две специализантски програми, участва  в студентски конференции и исторически куиз на университета. Друг отличен в областта на хуманитарните наука е Калина Митрева – ученичка в ПГ „Константин Фотинов”. Тя е с отлични резултати на областна олимпиада по немски език и водещо участие в театралната група към училището „Театър? Фантастиш” –   две поредни години на  първо място на националния театрален фестивал „Завесата се вдига за немски език”.

Общинска стипендия   „Академик Любомир Чакалов” в областта на природо-математическите науки получиха:

Георги Димитров – ученик в Софийска математическа гимназия. С многобройни участия и отлично представяне в математически състезания  и турнири, включително  два златни, един сребърен и два бронзови медала на международното състезание „Математика без граници”, сребърен медал от международното състезание  IMC 2017 в Лукнау – Индия. Стипендия в тази област получи и Йоана Кичева – ученичка в Софийска математическа гимназия. С многобройни участия и отлично представяне в математически състезания  и турнири. Награда в международен конкурс „Математика и проектиране – MITE” в Москва, 3-то място от национален кръг на олимпиада по математика 2017. Анна-Мария Лазарова също е стипендиант в тази област. Тя е студентка в СУ „Св.Климент Охридски”, специалност „Икономика и финанси”. Има  сребърен медал – отборно и индивидуално на Национална студентска олимпиада по математика 2017.

Общинска стипендия  „Наум Хаджимладенов”  в областта на изкуствата получи самоковският художник Иван Шуманов. Той в момента е студент в Софийски  университет „Св.Климент Охридски”. Шуманов има многобройни участия в изложби и пленери у нас и в чужбина. Първо място в конкурс за комикс на БЧК, самостоятелна изложба в Градска художествена галерия „Професор Васил Захариев” – 2017 година.

Общинска стипендия  „Васил Стоин”  за музика получи талантливата малка народна певица Мартина Дибекова. Тя е ученичка в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”. Има отлично представяне на музикални конкурси и фестивали – „Дар от природата”, „Пиленце пее”, „Орфеева дарба”.

Общинска стипендия в областта на спорта получиха – Антон Томов – ученик в СУ „Никола Велчев”, профил „Алпийски ски”. За ски-сезон 2016/27 завоюва 6 златни медала от състезания по FIS-календара, носител на купа „Надежди 2017” за момчета старша възраст, състезател в състава на „Б”-националния отбор по ски-алпийски дисциплини. Георги Раев е другият, който получава общинска стипендия за постижения в спорта. Георги също е ученик в СУ „Никола Велчев”, профил „Борба”. Надежден млад състезател с първо място на Държавен лично-отборен шампионат по класическа борба – 2017, в категория 85 кг.

Носителите на Общинска стипендия за  талантлив подрастващ спортист в зимните спортове, са: Мартина Иванова – ученичка  в Спортно училище „Никола Велчев”, профил „Алпийски ски”. За сезон 2016/17 се състезава в две възрастови групи и във всички алпийски дисциплини. Трето място на Държавно първенство за деца, призови места на купи „Пиба”, „Пампорово”, „Капи”, „Пирин” и „Юлен”. Георги Морунов – ученик в СУ „Никола Велчев”, профил „Алпийски ски”. Първо място в слалома на Държавно първенство за деца Боровец 2017, призови места – от 1-во до 3-то на купи „Пиба”, „Капи”, „Пирин” и „Юлен”, 2-ро място в ранглистата на Българска федерация по ски за сезон 2016/17.

Награден беше и малкият математик Кристиан  Барански. Като ученик в първи клас на НУ „Станислав Доспевски”, Кристиан завоюва сребърен медал в своята възрастова група на финала на международното състезание „Математика без граници” в Несебър, сред участници от 17 държави. С Решение на Общински съвет – Самоков  получава парична премия от 500 лв.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close