ОбществоРегионални

Европейски поглед върху проблемите и предизвикателствата пред планинските общини

Анелия Балабанова

В края на миналата седмица Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и Информационното бюро на ЕП в България организираха конференция, насочена към европейски политики за развитие на планинските региони. Поводът за нейното провеждане е инициативата на евродепутата Илияна Йотова за доклад, обхващащ планинските региони в ЕС. Сред присъстващите на тази своеобразна среща-дискусия бяха заместник-министърът на Министерството на регионално развитие и благоустройство и бивш кмет на Мездра Иван Аспарухов, кметове от планинските общини, сред които и самоковският Владимир Георгиев, депутати от Комисията по регионално развитие на Народното събрание. На форума бяха представени любопитни факти от проучването на агенция Медиана за социалните и икономически аспекти на развитието на планинските региони в България и ЕС.

Йотова е докладчик по планинските региони в Комисията по регионално развитие на ЕП и целта на инициативата е допълнителни целеви инвестиции в планините на ЕС от еврофондовете. Най-сериозният проблем според нея е обезлюдяването на планините, което не позволява развитие и води до загуба на възможностите за възползване от природните ресурси. Близо 50% от населените места нямат население под 14 г. Друг съществен момент – енергийната ефективност не се дели на зони – планински райони и големи градове. Евродепутатът смята, че освен наличните проблеми, богатството на природни дадености в планинските региони може да бъде добра възможност за развитие на тези региони. Това може да бъде постигнато чрез инвестиции в малките и средни предприятия, зелената икономика, обучението, дуалното образование и развитието на бърз и достъпен интернет.

Обсъдени бяха и проблемите, свързани с промяната на климата, която води до сериозни предизвикателства за туризма, трудности с достъпността и инфраструктурата и свързаността и интернет. Тези и голяма част от останалите предизвикателства могат да бъдат преодолени чрез европейските фондове, тъй като може да доведат нови инвестиции в текущия и следващ програмен период. Изнесоха се и интересни неща в сферата на селското стопанство. „Следващата стъпка са обединенията по подобие на Алпите и Карпатите” – коментира самоковският градоначалник.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close