МотокросРегионалниСпортСпорт

Европейският шампионат по мотокрос ще превземе Самоков този уикенд

Мотокросът се завръща на мотополигон “Ридо” в град Самоков, където тази седмица предстои шестият кръг от европейския шампионат и паралелно с него четвъртият кръг на републиканския шампионат по мотокрос.

Състезанието се провежда за четвърта поредна година в памет на Георги Янакиев, човекът който за първи път доведе световния шампионат по мотокрос в България в края на седемдесетте години на миналия век и даде началото на една дълга и успешна традиция на домакинства на този най-голям мотоциклетен форум в страната ни.

В предстоящото състезание очакваме да видим 115 състезатели във всички класове на шампионатите (МХ65, МХ85, МХ2, МХ1 и МХ), като нациите които ще бъдат представени са Македония, Гърция, Кипър, Турция, Румъния, Молдова, Сърбия, Босна и Херцеговина и разбира се България.

При най-малките състезатели от клас МХ65, румънецът Золта Ордог (Хускварна) все повече се приближава до шампионската титла за сезона, като до момента той е натрупал аванс от 60 точки пред останалите състезатели. В Самоков обаче, Ордог ще се изправи срещу силна българска конкуренция в лицето на Мирослав Димитров (КТМ), Живко Иванов (КТМ), Енис Байрамов (КТМ) и още много млади състезатели които в последните два месеца са тренирали за първия учебен ден или за състезанието в Самоков. Клас МХ65 е напълно непредвидим, така че кой ще грабне трофея при най-малките на “Ридо” ще разберем в неделя.

Батковците от клас МХ85 в момента са предвождани от гръцкия състезател Мариос Канакис (КТМ), но и тук българската конкуренция на “Ридо” ще бъде на ниво. Трети в класирането на BMU шампионата е Християн Георгиев (КТМ), който изостава с девет точки от второто място на Мариус Поповици (Румъния, КТМ), но на “Ридо” ще видим още Виктор Бориславов (КТМ), Радостин Михайлов (Сузуки), Живко Богданов (КТМ) и други пилоти от тази кубатура които със сигурност ще търсят своето място в топ три на състезанието.

В класовете МХ2, МХ1 и МХ. В клас МХ2, след блестящото си представяне през август в Севлиево по време на европейския шампионат ЕМХ250, Майкъл Иванов (КТМ) е готов да продължи своята победна серия от десет спечелени манша (5 състезания) и на “Ридо”. Вторият в класирането – Николай Малинов (КТМ) ще пропусне Самоков, защото е в Асен, Холандия за финалното участие през сезона в Европейският шампионат ЕМХ125, но това отваря сериозна врата пред най-силните му конкуренти до сега в шампионата – Алекс Димитров (КТМ) и Станислав Цеклеов (КТМ), които наред с атрактивното си каране ще се борят до карирания флаг за по-добро класиране и съответно повече точки.

В най-голямата кубатура – 450сс – МХ1, лидер е отново румънец – Адриан Радуца (Ямаха), който от началото на година се движи само с една загуба от състезанието в Босна и Херцеговина. Тони Цветков (Ямаха) бе състезателят който тогава успя да свали от първото място Радуца и малко или много да даде ясен знак, че има сериозното намерение да повтори победата си поне още един път до края на сезона. В Самоков обаче традиционно ще дойдат и двамата бързи пилоти от съседна Македония – Христиан Илиоски (Хонда) и Гоце Томовски (Хонда), които имат навика да се намесват в призовата тройка при своите участия. Като добавим и още няколко български силни състезатели като Ивелин Манев (Кавазаки), Калоян Илиев (КТМ) и Стефан Нейчев (Ямаха), гарантирано ни предстоят интересни стартове в клас МХ1.

В клас МХ, Мартин Тодоров (Ямаха) от началото на годината подхранва своята мотокрос страст с висококалорични точки, като в седемте официални състезания в които е участвал (14 манша) винаги е печелил първото място. Апетити за победата в Самоков обаче имат още голям брой състезатели, между които изпъкват имената на Григор Царев (КТМ), Янко Зоков (Кавазаки) и Атанас Петров (КТМ), Кадир Масар (Сузуки), Юлиян Райчев (Кавазаки) и други. Самоков и “Ридо” привличат състезателите от клас МХ, като през последните години винаги се стига до отпадане на някой от пилотите след квалификацията. Дали Мартин ще победи или някой друг ще грабне първото място в мемориала Георги Янакиев, ще разберем в неделния ден.

Програмата на състезанието както винаги ще започне в събота със свободни тренировки и квалификации, плюс един манш за клас МХ в късния следобед, а в неделя след официалното откриване, което е в 10:30 часа, предстоят и останалите състезателни маншове.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close