БорбаИнтервюРегионални

Европейската шампионка по борба Биляна Дудова: „Вярвам, че Бог беше с мен този ден”

Анелия Балабанова

В края на миналата седмица общинското ръководство посрещна европейската шампионка по борба в Нови Сад /кат. до 55 кг./ – Биляна Дудова. Значителна част от пътя си като състезател тя извървява в самоковския клуб по борба, чийто възпитаник е. Биляна е от Нови Искър и се състезаваше за КБ „Рилски спортист”. През 2016 г. печели бронз от европейското първенство за девойки. В началото на месец май изгря нейната звезда. Дългогодишните тренировки и усилия се материализираха в европейска титла, която националката завоюва в пряк финален сблъсък срещу Катерина Янушкевич от Беларус. „Ако не са спортните постижения с малко неща можем да се похвалим в световен мащаб” – коментира кметът Георгиев.

В потвърждение на традициите, които Самоков има в редица спортове и конкретно в борбата – Васил Сайменов – зам.-кмет припомни част от историята на самоковския клуб. Неговото начало е поставено преди 25 години, през 1992 г. „През цялото това време сме се опитвали да даваме старт на младите хора” – сподели той пред присъстващите. Мерилото за успехите са не са състезанията от календара на държавния шампионат, а европейските и световни първенства. Доказателство е престижният подиум, с който ни зарадва Биляна. Целите, които обаче тя си поставя са далеч по-големи – достойно представяне на олимпиадата в Токио през 2020 г. През цялото време европейската шампионка получаваше ценни съвети, които да послужат в бъдещето й израстване. В. Сайменов й препоръча да запомни, че „Раницата на живота е най-тежка и това важи и в живота, и в спорта.

Талантливата спортистка не спести своите благодарности и към човека, който я подкрепя финансово – Стоян Саладинов. Той е родом от Долни Окол и е посветил живота си на това да помага. По думите му човек не е това, което взема със себе си, а това, което дава за другите. Съсредоточил е силите и енергията си в различни области, сред които и спорта. „Вече 10 години съм треньор на националния отбор по бойно самбо” – разказа той. На няколко пъти очите му се насълзяваха, докато говореше за своите момчета. „Момиче, помни треньорите си – хората, които са ти дали основата“ – заръча той на Биляна. Европейската шампионка получи подарък за спомен от общинското ръководство – красив букет и плакет с лика на Симеон Самоковски. От своя страна Биляна върна жеста с колаж от снимки, запечатал най-важните моменти от спечелването на титлата”. „Не всеки ден посрещаме европейски шампион” – заключи кметът Георгиев с пожелание спортните поводи за гордост да стават все по-чести.

След като срещата приключи, европейската шампионка по борба отговори на няколко въпроса, свързани с това какво й предстои оттук нататък. В момента тя е студентка в ЮЗУ „Неофит Рилски” – треньорски профил. Ето и още подробности.

С какво се занимаваш в момента, какво ти предстои след тези силни емоции от Европейското, които ни донесе?

От следващата седмица започва лагер за Световното първенство, което е август месец. С него реално аз стартирам своята подготовка. Надявам се да няма контузии, всички да сме живи и здрави и при късмет смятам, че ще имаме успехи и добри постижения.

Ти самата какви цели си поставяш след тази високо вдигната летва?

Винаги съм си поставяла високи цели и съм се борила за първото място. Както всеки един спортист, мечтая за олимпийския връх. Да стъпя отново на световен и европейски подиум, където вече достигнах веднъж. Няма да се задоволя със спечеления златен медал и се надявам да имам още много такива титли. За постигането им обаче се изискват доста лишения и дисциплина. Ще продължавам да се трудя още по упорито и се надявам на късмет, Бог да е с мен и да нямам контузии.

Как се чувстваш отново в Самоков?

Благодаря за топлото посрещане. Изключително съм признателна на Община Самоков, клуба, моите треньори, В. Сайменов. Аз самата съм родена във Враца, но съм живяла и живея в Нови Искър. От четири години тренирам за „Рилски спортист”. От пет месеца насам се подготвям с националния отбор, имахме лагери на различни места. В последно време и тук, в Самоков, където има хубави бази, а и хотелът също предразполага за подобен тип подготовка.

При едно от първите състезания при жените да стигнеш до европейския връх, какви всъщност бяха твоите очаквания от това участие?

Аз на всяко състезание отивам, за да стана първа, но когато не си готов за нещо не се получава. Вече имам много състезания – световни, европейски, на които съм участвала. Малко преди това се състоя европейско до 23 години и не можах да се класирам. На малкия финал – за 3-то и 5-то място отпаднах. Сега на европейското за жени се чувствах добре в точния момент. Това беше моят ден, в който показах на какво съм способна, за какво съм работила всъщност и ето, че всичко си е заслужавало. Успях да постигна една моя цел и мечта. Боря се за моята майка, която почина преди 6 години и тази титла я посвещавам на нея, както и всички останали. Вярвам, че Бог беше с мен точно този ден и успях!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close