Общество

Еврейската организация „Шалом” ще дари Синагогата на община Самоков

Синагогата ще бъде дарена на Община Самоков, това стана ясно от проведената среща на кмета Владимир Георгиев с еврейската организация „Шалом”. На срещата от „Шалом” са заявили, че предлагат след решение на ОбС – Самоков да бъде извършен дарителският акт на сградата и прилежащата й площ и това да бъде посветено на 75-годишнината от спасяването на българските евреи. Желанието на “Шалом” е еврейския религиозен храм да се приобщи към културно-историческото наследство на града и да бъде част от туристическите забележителности.

На срещата с кмета Георгиев беше обсъдено, че община Самоков, след придобиване на собствеността, да изготви проект за реставрацията на Синагогата и да кандидатства с него по европейски програми или да го реализира със собствени средства, в срок до 5 години от извършване на дарението. Другото условие на дарението е религиозният храм да се превърне в културен център за съхранение на еврейските традиции и запазване, насърчаване и популяризиране на еврейските ценности. „Шалом” си запазват правото да ползват залите на синагогата за провеждането на отделни събития и мероприятия. Решението за пристъпване към акта на дарение е взето от Управителния съвет на Организацията на евреите в България “Шалом”.

Това е първата реална стъпка, която се прави от десетилетия за реставрацията на Синагогата. До момента се водеха единствено преговори между „Шалом” и различните институции, но до момента реални резултати няма. Общината искаше от европейската организация безвъзмездно прехвърляне на сградата и земята към нея, но след дългогодишни преговори това най-накрая е вече факт. На юлската сесия ще бъде внесена докладна за приемане на дарението и условията на дарителя, след което ще бъде сключен договор за прехвърлянето.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close