ОбществоРегионалниСамоков

Д-р Татяна Илиева: Продължаваме Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец в началото на август

„Самоков 365“

Община Самоков и купортът Боровец ще бъдат домакини на джаз фестивал на името на д-р Емил Илиев, съобщават от организационния екип на събитието. Фестивалът ще се проведе между 5-9 август, с участието на музиканти от България, Бразилия, Северна Македония, Великобритания, Ямайка, Сърбия, Италия и Южна Корея.

„На 8-ми август 1998 г. моят съпруг д-р Емил Илиев създаде най-големия джаз форум в България – Международния джаз фестивал в Банско. През годините това музикално събитие доби огромна популярност, разпространи се и получи признание по целия свят“, подчертава съпругата на д-р Илиев, д-р Татяна Илиева.

Фестивалът се превръща в емблема на джаз музиката в България и предпочитано място за изява на много български и чуждестранни звезди.

„Неочакваната кончина на д-р Емил Илиев през ноември 2020 година ни изправи пред огромно предизвикателство, засягащо съдбата на фестивала. Нашето решение като наследници и екип на Доктора беше еднозначно. Фестивалът трябва да продължи своето съществуване, но названието му да бъде изпълнено с ново съдържание. Ето защо, напълно заслужено и морално оправдано, той вече ще носи името на своя създател – Международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“, продължава д-р Илиева.

Международният фестивал е създаден от меценатски подбуди с единствената цел – популяризиране на планинския град не само като зимен, но и като летен туристически курорт, чрез привличане на любители на музикалното изкуство.

„Като наследници на д-р Емил Илиев, ние с гордост можем да кажем, че неговата мисия в Банско е изпълнена. Ето защо приемаме за свой морален дълг да продължим делото на съпруга ми със същата цел, но на друго място, което има всички дадености и предпоставки за развитие на летен туризъм. Това ново място не се нуждае от реклама, защото е най-популярният зимен курорт в България, разположен в подножието на красивата Рила планина – курортният комплекс Боровец. И ето днес, 25 години по-късно, Международният джаз фестивал  „Д-р Емил Илиев“ се радва на любезното домакинство на Община Самоков и на курортния комплекс Боровец“. А наша основна цел, като наследници на д-р Емил Илиев и организатори, е да продължим изпълнението на основното верую на Доктора – да направим Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ по-известен от джаз фестивала в швейцарското градче Монтрьо“, заключава д-р Татяна Илиева.

Предвидена е програма с участието на джаз, фънк, реге, рагтайм, блус изпълнители, сред които Васил Петров, Влатко Стефановски трио, Розалия де Соуза, Михаил Йосифов, Джулиан Марли, Антонио Флинта квартет, Антоний Дончев и др.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close