ЗлободневноРегионалниСамоков

Д-р. Николай Кабрански: Необходимо е във всички болници да има бързи тестове за коронавирус

По данни на управителя на МБАЛ – Самоков д-р. Ковачка всички референтни изследвания на самоковци са отрицателни

Анна Манова

Основната тема днес е коронарирусът и начините да се справим с него. И България не остана встрани от пандемията, а до момента броят на заразените достигна 242 души. На дневен ред остават много въпроси, сред които и полюсните мнения около необходимостта от бързи тестове и тяхната ефективност. Специалистите не могат да дадат категорично мнение.

Днес един пост по темата породи сериозна дискусия. Той е на д-р. Николай Кабрански, началник на кардиологичното отделение в МБАЛ – Самоков. Неговото мнение е, че е задължително всяка болница да бъде снабдена с подобни тестове. В изказването в социалната мрежа самоковският лекар споделя пример от личната си практика, който го е провокирал да изрази възмущението си гласно.

От 2002 година д-р. Кабрански е в кардиологичното отделение на МБАЛ – Самоков, като от 2015 е негов началник. Има две специалности – кардиология и вътрешни болести. Потърсихме го за коментар по темата.

Д-р. Кабрански, Вие често изразявате мнението си в социалните мрежи по теми за здравеопазването. Днес един Ваш пост предизвика сериозни дебати. Той е свързан с липсата на бързи текстове в нашата болница, а и в повечето болници в страната, за изследване на коронавирус. И дадохте пример от личната си практика как се постъпва с пациентите, които имат близка симптоматика до вируса.

Примерът, който днес споделих с аудиторията не е някаква фалшива новина, а самата истина. При мен дойде пациентка, която преди три седмици е изписана от моето отделение и по невнимание е изпратена отново при мен от личния й лекар за контролен преглед. Жената е с температура, кашлица, болки в гърлото и силна обща отпадналост. Прегледах я въпреки риска, на който подлагам екипа си и мен. Жената беше в много тежко състояние. Няма как да преценя дали тя е болна от грип тип Б или коронавирус. Нямам необходимия бърз тест, той не ни е осигурен от Националния щаб. А тя е подходяща – седми ден от началото на симптомите. Свързвам се с наши колеги в софийски инфекциозни отделения, от където получавам отговор, че пациентката ще бъде приета само ако е диагностицирана с коронарирус. Напрактика отказаха. А жената е в критично състояние. Колега намери тест за вирус тип Б. И жената се оказа, че най-вероятно боледува от него. Приехме я при изолация в нашата болница и започнахме лечение.

Всъщност по темата с масовото тестване специалистите не могат да достигнат до единно мнение. Вие какво смятате?

Съжалявам че е така, дори сред нас, лекарите. Аз съм оптимист, че нашата страна няма да пострада толкова тежко от коронавируса. С това в никакъв случай не казвам, че няма да има пострадали, за съжаление ще има и случаи с летален край. Колегите ми вдъхват оптимизъм, но хаосът, който се предизвиква покрай тази истерия може да вземе и повече жертви от самия вирус. Дано не съм прав!

Категоричен съм, че трябва задължително да се снабдят всички болници с такива тестова, като спор трябва да предизвиква дали това тестване трябва да бъде масово или по лекарска преценка.

Какви са недостатъците на бързите тестове?

Понякога и те грешат. Трябва да мине един известен период от време от 6-8 дни преди заразеният организъм да синтезира антитела. Но те са полезни за хората с леките симптоми да се разбере че те са заразени и след това да бъдат осъществени и по-сигурните лабораторни тестове. Те също биха диференцирали обикновеното простудно заболяване от коронавируса.

Според мен трябва да бъдат доставени достатъчно бързи тестове към всички болници. Не е нормално от всяка инфекциозна болница да ми се казва, че няма места, а в новините да чуваме друго. Искам да поздравя доцент Мангъров за неговата позиция днес. Той сподели мнението, че трябва да се използват широко както референтните, така и бързите тестове. Ще го цитирам: „Ако използвате само референтните тестове, то вие използвате само едната си ръка”. И е много прав. Хубавото е, че до този момент, по данни на управителя на МБАЛ – Самоков д-р. Ковачка, всички проби от референтните изследвания на самоковци са отрицателни.

Скоро и Световната здравна организация ще излезе с решение за масовите тестове. Главният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус обяви в сряда, че мерки като социално дистанциране „печелят време”, но трябва да бъдат придружени с масови тестове в държавите, за да може пандемията да бъде контролирана.

Д-р. Кабрански, моля уточнете разликата между обикновеното простудно заболяване и коронавируса, за да бъдем максимално полезни на хората, които се притесняват за здравето си и това на своите близки?

И кашлицата и температурата са характерни и за коронавируса, но и за други вирусни инфекции. Тук основното е задухът – диспанеята и тахипнеята – учестеното и затруднено дишане. Само не искам да стряскам болните от хроничен бронхит, например. Ако те получат задух има риск да са се заразили, но по-вероятно е това да е изостряне на бронхита, което не означава, че не трябва да вземат необходимите мерки.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close