ЛичностиОбществоРегионални

Д-р Мария Папазова: Човек трябва да се научи да бъде доктор на себе си

Анна Манова

Доц. д-р. Мария Папазова е холистичен лекар, позната от малкия екран с участията си в предaването „На кафе” на Гала. Завършва хуманитарна медицина, а след това продължава практиката си като работи в БАН, в Института по невробиология.

През последните 13 години д-р Папазова  специализира холистична медицина и практикува като холистичен консултант. Приоритетни области, в които постига забележителни резултати с пациентите, независимо от поставените диагнози, са различни индивидуални програми за хранене, микронутриентология, китайска фармакология, хомеопетия, кристалотерапия и др. Според изследвания, които прави установява, че модифицираните храни са опасни и причиняват редица заболявания.

Истината, до която достига, е че ключът за здравия организъм се крие в самите нас – в начина, по който нареждаме приоритетите в живота, начина по който моделираме биологичния си часовник и това, с което храним клетките си. Д-р Папазова не обяснява всичко това само и единствено с медицински термини, а напротив – служи си с много по-опростен език и примери, които всеки може да разбере. Защото както твърди самата тя, всеки човек може да бъде доктор на себе си.

Изхождайки от дългогодишния Ви опит как смятате, българинът отговорен ли е към здравословното си състояние или само когато има някакъв проблем търси специалист?

За съжаление българинът не се замисля за здравето си. Животът е въпрос на приоритети, ние нямаме правилните. Нека не обвиняваме българина. Човек трябва да бъде научен на тези приоритети. За съжаление това не се възприема като обществена кауза, защото столетия назад развитието на човечеството се основава на това да бъдем клиенти. В случая, свързан със здравето, клиенти на аптеките и на фармацевтичната промишленост. В България категорично над 90% от хората започват да се грижат за здравето си, когато вече имат проблем. Изнасяйки лекции ми се е случвало някои хора да не знаят какво е профилактика, какво е да се предпазваш. Това е основното. Важно е родителите да го знаят, за да могат да го създадат като навик в децата си.

Статистиката показва, че България е една от страните с най-висока смъртност, причинена от сърдечносъдови и ракови заболявания. Вече повече от пет години сме на първо място по смъртност в Европейския съюз. Тук може да се включи и по рак на белия дроб, защото българинът пуши като общонационален комин.

Казахте, че някои хора не са запознати с профилактиката. Какво е важно всеки да знае?

Когато говорим за профилактика има една сума, която е много простичко да бъде отделена за здраве. Така както има сума за парно, ток, храна, за техник. Лошото е, че докторът не е техникът, който ще поправи човека. Ние не учим в университета как се поправят човеци. Идеята е да не „разваляме“ толкова рано и толкова сериозно. Когато говорим за статистика в България има регистрирани в момента над 850 хил. онкоболни. Това са регистрираните в медицинските заведения и диспансери. Уверявам ви, че има още толкова нерегистрирани. Защото, голяма част от хората се страхуват да отидат на лекар, когато усетят, че нещо им има, за да не си чуят диагнозата.

Една профилактика на месец не е повече от 150 лв., ако е умно направена от специалист и за конкретния пациент. Преди време намерих в доклад на здравен министър една цифра, която ме накара сериозно да се замисля, даже умувах дали не е сгрешена. Оказва се, че от тези над 800 хил. души само 5 хиляди, само в Турция и само за терапия дават 100 000 000 лв. Така че нека се запитаме честно: Бедни ли сме или просто сме глупави и нямаме точните приоритети?

Студентите в университета не учат какво стои зад диагнозата. Затова обричаме хората на ранно срутване по отношение на здравето. Този въпрос за мен е твърде болезнен. Един родител, който боледува не създава психоклимат за едно здраво семейство и дете. Имам личен опит с моите деца и не говоря нравоучително. На 62 години съм и се чувствам на 20. Но когато бях на 25 бях много болна. Затова като народ имаме много бързо да извървим този път.

Какво трябва да се научим най-напред?

Трябва да знаем как сме устроени. Всеки човек има тяло, душа и дух. И ако душата и духът все още не го занимават, поне да се погрижи за тялото си. То е изградено от клетки. В медицината ние учим клетките под един различен ъгъл и те престават да ни интересуват. Но ние трябва да храним тези клетки. Съвременната наука, с която се занимавам аз, е медицината на 21 век. Но, колегите, които завършват медицина в момента учат тази от 19 и 20 век. Ние имаме умишлено създадено противоборство в медицината, а тя е една. Медицината трябва да помага – на младия човек да го научи да не разболява, на вече болния – да открие точните причини за болестта и да му даде адекватно лечение. Ние работим с диета за органи – за черен дроб, за бял дроб. Вие виждали ли сте да се разхожда черен дроб? Аз още не съм. Разхождат се хора.

Намираме се на прага на студените месеци, в началото на разговора споменахте за важността от профилактиката. Каква е превенцията, да избегнем различните вируси и настинки особено в този период?

Не правете ваксини, особено противогрипните. Няма човек, който година или две след ваксиниране да не се е оплакал, че става по-зле. Ако не искаме да бъдем просто клиенти на фармацевтичната индустрия ние трябва да разберем, че тези вируси ще влязат и ще възпроизведат болестно състояние ако ги допуснем до клетката. Ако ние защитим клетката навреме това няма да стане.

Аз не боледувам, а като млада бях най-болният човек. До около 40-годишна възраст „стоплях“ какво съм учила. И в момента, в който избрах за приоритет не мъжа си, децата си, а себе си – нещата се промениха драстично. Така имах време да понауча още неща и те са доста простички. Затова искам да ви ги кажа – защитете си клетката.

От какво се нуждае клетката?

Тя иска вода, детокс, храна, която да влиза лесно в нея. А това не е храната, която консумираме на трапезата. Не е храната, която е просто вкусна и ни засища. Има си определени програми, сега работя по такъв проект, и наистина виждам как хората спират да боледуват. За мен е особена тръпка на радост, че децата спират да боледуват и то в кратки срокове. Проектът, по който работя е национален, за съжаление на друга държава, и се казва „Доктор на себе си”. Ние наистина можем да бъдем доктори на самите себе си. Тук определено не става въпрос да отидем в аптеката и да си вземем някакви хранителни добавки. Защото зад всяка диагноза, зад всяко състояние на дисбаланс стои или нещо, което е излишно, или нещо което липсва. В момента на ниво клетка на човек му липсват стотици вещества. Имаме недостиг на базови минерали и витамини, които не могат да бъдат набавени от храната.

Как се изчиства клетката и как да набавим необходимите за нея вещества?

Изчистването на клетката не става с месеци гладуване. Трябва да влязат вещества, които имат този потенциал. Имат тази сила. Освен водата е добре да имаме коктейлна клетъчна храна, която да съдържа над 150- 200 клетъчни съставки. Това е много трудно. Не е постижимо в човешката лаборатория, а само в природната такава.

В свое проучване казвате, че храни като ориз, царевица, модифицираните пшеничени храни, овес, соя, ръж, ечемик са опасни за човешкото здраве. Но доста хора ги предпочитат и то ежедневно.

И за мен беше трудносмилаемо. Сегашните зърнени култури нямат нищо общо с тези от миналото. Всеки отива в магазин за хранителни стоки и се предполага, че там има храна. Не съм допускала, че те са опасни. Имала съм моменти на шоково състояние. И сякаш се усещам лъгана, разбирам неща, които е трябвало да знам много по-рано, а аз ги научавам на 50 години. Те обикновено отключват сърдечносъдови проблеми, диабет, автоимунни заболявания, затлъстяване. И спокойно могат да бъдат заменени с картоф, елда, просо, нахут и киноа. Важно е тези неща да си ги споделяме. Този, които е отговорен за здравето си трябва да защити клетката си през всички сезони.

Как да запазим тонуса си при смяна на сезони и да не се стига до срив в имунната система?

Бих посъветвала малко да се справим с темата какъв точно биологичен часовник е добре да спазваме. Защото съм сигурна, че не го правим. И в моя живот като лекар, с много нощни дежурства в миналото, аз не съм го спазвала. Например трябва да се става между 5:00 – 7:00 часа сутрин. Много хора тогава си лягат. Трябва да се пие топла вода през този период и да се играе гимнастика, за да се раздвижим леко. Иначе големите тренировки са за след 17:00 часа. И между 7-9:00 трябва да се закусва. Нещо, което 15 години не съм правила и се тъпчех вечер. Това е много „добра“ рецепта за хронична умора – сутрин – гладен, вечер – преял. Оказва се, че ние имаме да спазваме 5-6 прости неща, а правим 25 много сложни. За съжаление късно идва този урок след като си развалил здравето си.

Стресът днес също е силен фактор за много неща…

Това много зависи от самите нас. Има много стресори, които са индивидуални. Например в Института към БАН, където работих дойде момент, в който много хора ги съкратиха. Една част от тях го приеха като нов шанс да имат личен бизнес, да се развиват и те наистина успяха. Други, обаче, се срутиха от мисълта, че остават вкъщи, даже за някои беше пагубно и след година – две починаха. Номерът е да намериш котвата и да знаеш, че във всяка ситуация има изход. Не бива да ни завладява отчаянието. Човек не трябва да си поставя ограничения.

И за финал, Вие не криете възрастта си. Може ли да споделите какъв е Вашият режим, който следвате, за да изглеждате така добре?

Аз съм войник. Винаги  ставам между 5:30 – 6:00. Лягам между 22:30 – 23:00 часа. Със ставането включвам кана за топла вода, след това се моля. Вярвам, че всеки от нас е ходещ храма и не е необходимо да ходиш в църквата, за да се помолиш. Молитвата е личен акт. Играя гимнастика и пия по около литър вода – не по-малко, в разстояние между 6-7 часа сутринта. През това време взимам добавките си – клетъчна храна, която се приема на гладно. След това винаги закусвам богато. Защото закуската трябва да е най-голямото хранене. След това тръгвам на работа, и задължително нося си в себе си вода. Гледам храненията след закуската, които са 3-4 да бъдат по-малки. Спирам да се храня до към 19:00 часа. Това ми е естествен ритъм. Не ям нищо зърнено. Сладкото за мен е черен шоколад, много малко. Важен е балансът. Здравето е баланс.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close