Политика

Д-р К. Ковачка: „Ние сме за нови лица, които да не търсят професия политик”

kovachkaД-р К.Ковачка – водач на листата на ББЦ за София област, се оказа суеверна и изчака точно 10 часа и 13 минути, за да гласува. Мястото, където тя изрази своето конституционно право беше 3 секция, помещаваща се в ОУ „Митр. Авксентий Велешки”. Управителката на „МБАЛ-Самоков” ЕООД влезе в тъмната стаичка с надеждата и очакването фаталният номер 13, с който представляваната от нея партия се явява на тези избори да и донесе късмет. Ето какво сподели тя, непосредствено след като пусна бюлетината.

Д-р Ковачка, на какво залагате на тези избори?     

На радикална промяна и навлизане в управлението на хора, които досега не са били депутати и министри. Професионалисти в своята област, които имат ясни виждания, идеи и не търсят професия политик.

Смятате ли, че посланията, които отправихте по време на предизборната кампания стигнаха реално до Вашите избиратели?

Нашите послания стигнаха до избирателите. Мисля, че и действията ни ще стигнат, но след 5-ти октомври. Аз ще бъда щастлива, ако дори една трета от тях се реализират, защото по този начин ще хванем последния момент, за да спрем младите хора, които напускат България.

Кое е ключовото във Вашата програма?

Ключовото е радикалната промяна, която да даде шанс на икономиката и задържи младите хора в страната.

Какви са Ви очакванията за след изборите. Ще има ли България стабилно и работещо правителство?

Аз мисля, че трябва да има едно стабилно, прагматично правителство. Една широка коалиция, защото възгледите на хората се променят, но родината ни е една. Смятам, че хората, които осъзнават това, ще съумеят да направят такова правителство и няма да има политическо боричкане.

Какви са Ви прогнозите, колко самоковски депутати ще има в него?

Избирателите ще кажат.

Ще изиграе ли преференцията роля?

Преференцията е нещо прекрасно, защото създава възможност за мажоритарност на избора. За първи път се въвежда по-основно, а дали ще изиграе своята роля ще стане ясно след днешния ден. Видяхме я на евроизборите в един от далеч не най-добрите й варианти.

Прави впечатление, че кампанията този път върви доста по-вяло в сравнение с предишни избори. Каква е причината?

Кампанията на всички беше вяла. Това показва леко отчаяние на хората и, че ги е обзело едно безвремие. От друга страна самите политически играчи са малко изхабени, особено основните. Младите политически сили, които са новите играчи показаха основно програмите си и се състезаваха с тезите си, а не с шумни и пищни кампании. Не са красиви в условията на криза, на която края не го вижда никой.

Купуването и продаването на гласове. Това нов национален спорт ли е?

Купуването на гласове е нещо ужасно. Ние го виждаме и аз се надявам, съответните компетентни органи и достатъчно адекватни, за да отговорят на всички сигнали. Тогава доверието към тях ще се повиши.

Ако днес все пак хората не излязат да гласуват, какъв сигнал ще е това?

Липса на доверие.

Вие имате добра професия, какво Ви накара да се захванете с политика?

Ако бъда избран за народен представител, аз искам да бъда експерт в моята област – здравеопазването. В този сектор има една реформа, която е замразена вече 6-7 години. Това, заради което се явявам на тези избори е отговорността пред хората, с които работя и пациентите, които лекувам.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close