ОбществоРегионални

Д-р К.Ковачка: „Аз искам д-р Табаков да остане в болницата и да си наеме кабинет”

Анелия Балабанова

Случай от последните дни изостри обществения интерес сред самоковци. Провокира дебати и показа колко чувствителни са нашите съграждани по отношение на здравето. Новината, че д-р Табаков от София не е вече на работа в самоковската болница разтревожи мнозина. Оказа се обаче, че специалистът – кардиолог никога не е имал каквито и да е отношения с МБАЛ-Самоков. Това беше уточнено по време на съвместна пресконференция дадена от д-р К. Ковачка – управител на лечебното заведение и д-р Н. Кабрански – началник на кардиологичното отделение.
Д-р Табаков е привлечен като външен специалист през 2010 г. от д-р Андреев – управител на Медицински център „Сана” . Той се помещава в сградата на болницата, но е съвсем самостоятелна структура. „ Още на следващия ден, след като започна работа в Центъра, аз поканих д-р Табаков в моя кабинет като му предложих да се присъедини и към екипа на кардиологичното отделение в болницата. Отговорът беше мълчаливо несъгласие” – разказа д-р Ковачка. „В следващите седем години д-р Табаков никога не е работил в болницата и не е имал такова желание” – уточни още д-р Ковачка. Така се стига до деня, в който той трябва да напусне Центъра, а неговото място се заема от придобилия специалност млад кардиолог д-р Андреев-младши.
„В момента, в който разбрахме, че д-р Табаков напуска центъра, той чрез свой познат ме потърси за подкрепа. Аз отново му отправих покана да работи в болницата – ако не желае цял пълен щат от осем часа, поне на четири часа да работи. Дори му предложих да ползва моя кабинет в поликлиниката, има достатъчно работа. Всичко това беше съпроводено с категоричен отказ. Аз подкрепям той да остане на работа в болницата и да си наеме частен кабинет – коментира още д-р Ковачка. По думите й е съвсем нормално човек да работи и проследява пациентите си в стационара и поликлиниката. „Много хора идват от София и си заминават, но лечебно-диагностичния процес е денонощен. Ние оставаме тука със Спешна помощ” – сподели още тя. Към покана за д-р Табаков се присъедини и началникът на кардиологичното отделение д-р Николай Кабрански. Той увери, че има достатъчно работа, но тя не е никак лека и е доста по-различно от доболничната помощ, която се оказва на пациентите. Самите те доста разтревожено посрещнаха новината, че специалистът, който до вчера ги е лекувал вече го няма. Това пролича и от коментарите в социалните мрежи. Безспорно болницата има нужда от качествени лекари, които да бъдат привлечени. Дали обаче те самите са склонни да работят и при какви условия е съвсем друг въпрос. Това колко добри специалисти са и колко съвестно си изпълняват задълженията – също.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close