Политика

Д-р Кр. Ковачка: „Общината трябва да усети присъствието на своите избраници в Народното събрание”

kovachkaАнелия Балабанова

Д-р Красимира Ковачка е от новите лица в 43 НС. В публичното пространство е известна в качеството си на практикуващ медик и управител на МБАЛ-Самоков. Съвсем скоро ще влезе в своето ново амплоа –  на народен представител. Тя е един от общо тримата самоковски депутати – досегашният зам.-кмет Радослав Стойчев и Александър Методиев, който влиза от листата на 10 МИР- област Кюстендил. Д-р Ковачка е категорична, че няма да загърби Хипократовата клетва и ще продължи да бъде в полза на своите пациенти. Не само като специалист, а в ролята на законотворец.

Д-р Ковачка, вече официално сте част от състава на 43 НС. Какви са прогнозите Ви за новия кабинет?

Съставът е ясен от всички политически партии, които са представени, така че няма какво да го коментираме. Ясно е, че влизат 8 политически сили и сега очакваме сформирането на кабинет и провеждането на преговори с тях. Аз лично се радвам, че има нови лица в 43 НС, в политиката като цяло и се надявам те да вземат мъдро решение, за да може наистина да започнат реформите в някои сектори, които са неотложни.

Лично Вие в коя област бихте допринесли най-много и бихте били най-полезна?

Моята област е здравеопазването.

Стана традиция Самоков да има поне свой представител в Народното събрание. Този път сте повече – очаквате ли градът осезаемо да почувства това?

Аз мисля, че с всички колеги, които ще бъдем оттук трябва да съгласуваме действията си и те да бъдат от полза. Общината трябва да усети присъствието на своите избраници в Народното събрание и трябва да подкрепим всичко, от което се нуждае общинското ръководство.

Оставяте ли МБАЛ-Самоков в сигурни ръце и знае ли се вече кой ще Ви наследи на поста управител?

Мисля, че това ще бъде решено разумно. То ще бъде съгласувано и определено от кмета, от председателя на ОбС-Самоков и медицинския съвет на болницата, така че да работим екипно и да се надгради това, което до момента е създадено. Ще направя всичко възможно да има и допълнителни инвестиции и по-широк фронт за развитието на болницата.

Депутатският мандат по какъв начин ще допринесе за благосъстоянието на болницата?

Като народен представител и при положение, че бъда избрана, ще работя в комисията по здравеопазване. Идвам от предния фронт – една общинска болница и мисля, че имам какво да кажа на колегите, тъй като съм извървяла пътя от участъков лекар до управител на болницата. В последните години сме се сблъсквали в реформата в болничната помощ, която тъпче на едно и също място. Първото, което трябва да се случи са промени в здравното законодателство, касаещи следдипломната квалификация на младите хора – на лекари, на медицински специалисти. И система, която да бъде справедлива и да допринесе за допълнителното мотивиране на лекарите, работещи и в болничната, извънболничната и спешната помощ като има ясни критерии за това.

Нуждае ли се от спешна помощ здравеопазването?

Абсолютно категорично се нуждае от спешна помощ във всичките и форми в спешна помощ в реалния смисъл, извънболнична помощ и болнична помощ.

Ще Ви липсват ли пациентите?

Не смятам да преустановявам връзката си с тях. Моята професия може да бъде практикувана, независимо от това, че ще бъда депутат в Народното събрание. Всяка събота, в моя кабинет аз ще се срещам с пациентите, ще работя, ще ги лекувам и мисля, че ще помагам, освен на колегите си и на пациентите, т.е. на изпълнителите и на потребителите на медицинска помощ.

Кога официално ще заработи новото Народно събрание?

Крайният срок е 5-и ноември, когато трябва да заработи,  но за да стигнем дотам, трябва указ на президента и всички сме в очакване.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close