ЗлободневноРегионалниСамоков

Д-р Красимира Ковачка: 113 лица са под карантина, пандемията не е преминала  

 

Анна Манова

Днес в МБАЛ Самоков се проведе среща с председателя на местния кризисен щаб д-р. Красимира Ковачка във връзка със ситуацията с коронавируса на територията на Община Самоков.

До този момент са изследвани с PCR 95 пациенти, които са били съмнителни за Ковид 19. От тях 94 са с отрицателни проби, те са прекарали остра вирусна инфекция. Един пациент е положителен и незабавно е хоспитализиран в столичната УМБАЛ „Св. Анна“. Той ще бъде изписан в идните дни.  113 лица са под карантина на територията на Община Самоков и за спазването й следят служителите на полицията в града.

Състоянието на трите лица, диагностицирани с коронавирус инфекция е добро, подчерта д-р Ковачка. Единият е на амбулаторно лечение в дома си и няма оплаквания. За другите двама се очакват резултатите от новите PCR тестове.

От изследвания персонал на МБАЛ – Самоков пробите показват, че всички са отрицателни, с изключение на 7 души, които са показали наличие на антитела, което е сигнал, че са преболедували. За тях вече ви съобщихме, няма нови. За момента всички са здрави. В болницата няма настанен пациент с Ковид 19.

По отношение на разхлабените мерки, д-р. Ковачка наблегна, че пандемията всъщност не е приключила и е наложително да се спазват строги хигиенни мерки и дистанция между хората. Както и добра дезинфекция в заведенията и детските градини. До момента няма разработена ваксина, но се очаква това да се случи до края на годината.

Вече работи трудово- експертната лекарска комисия в МБАЛ, както и отделенията по физиология и рехабилитация. Извършва се планов прием и планови операции.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close