Политика

Д-р Красимира Ковачка: „Реформата в здравеопазването трябва да черпи опит от работещи практики”

R1__4173Пресцентър БДС

По инициатива на проф. Цекомир Воденичаров – декан на факултета по Обществено здраве към МУ София бе проведена работна среща с културното аташе на Франция проф. Жан-Жак Сегера и проф. Франсоа-Ксавиер Швейер от университета по Обществено здраве в град Рен. Гостите от Франция обсъдиха заедно с колегите си от българска страна д-р Красимира Ковачка, народен представител от Политическа партия „Български демократичен център“ и зам.-председател на Комисията по здравеопазване в 43-ото Народно събрание и народният представител от Политическа партия ГЕРБ доц. Лъчезар Иванов, спецификите на  здравните системи на двете страни-членки на ЕС и тяхното функциониране.

На срещата присъстваха още народният представител от Политическа партия „Български демократичен център“  Кънчо Филипов, Явор Хайтов от ЗНС, проф. Каролина Любомирова – зам.-ректор на Медицинския университет в София, проф. Цекомир Воденичаров – декан на факултета по Обществено здраве към МУ София, проф. Магдалена Александрова – зам.-декан на факултета по Обществено здраве към МУ София и доц. Галина Чанева – представител на катедра по Здравни грижи към МУ София.

„На България й предстои сериозна крачка по отношение на здравеопазването и в момента се намираме на етап на обсъждане на цялостна здравна реформа у нас. Надяваме се, че само широк обществен дебат по темата здравеопазване може да доведе и до качествена реформа. Затова и се радваме, че имаме възможност да обменим опит с доказани професионалисти в сферата като вас“, приветства в обръщението си д-р Ковачка проф. Швейер. „За нас е от особено значение, предстоящите промени в българското здравеопазване, да ползват опита на вече успешно работещи практики в областта на здравеопазването и по специално по отношение на структурата на здравните заведения, тяхното управление и финансиране“, заяви д-р Ковачка.

“На какъв принцип е изградена здравноосигурителната система и какъв процент от нея заемат частните фондове”, попита проф. Лъчезар Иванов френския си колега. Проф. Швейер обясни, че по отношение на осигуряването, Франция има три отделни и автономни осигурителни системи. Едната по отношение на осигуряването на хората със специализирани професии, като фермерите например, втората под шапката, на която се осигуряват хората със свободни професии и третата, която се грижи за нуждите на държавните и административни служители. Централната каса на Франция има за цел само да контролира дейността им. 30% от парите всъщност са в частни каси. Едните са солидарни и работят нон профит, а другите работят на пазарен принцип.

Като преимущество, от особено голямо значение, проф. Швейер посочи и начинът, по който функционира здравната система. Всеки гражданин притежава персонална здравна електронна карта с пълното му досие, която дава информация за здравния му профил и статут, в което и да е болнично заведение или аптека, които посещава.

В заключение д-р Красимира Ковачка оцени срещата като изключително конструктивна и ползотворна и изрази надежда за бъдещо тясно сътрудничество между двете държави в сферата на здравеопазването.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close