РегионалниСамоков

Д-р Ивалина Трендафилова: „Съпричастни сме към всяко страдание на хората, но приоритетни за нашата институция са истински спешните състояния”

Анелия Балабанова

Всеки по някакъв повод е прибягвал до Спешна помощ за себе си или своите близки. Ежедневието на специалистите от звеното е доста натоварено  и напрегнато. Най-вече с оглед тежестта на случаите и бързината, с която трябва да стигнат до пострадалия. Не всичко обаче е в ръцете на медиците, тъй като първоначално сигналите се подават на тел.112. Така някой път се стига до куриозни ситуации, забавяне и др., които афектираните близки на пациентите на момента са склонни да причислят към лекарските грешки, придружени с пренебрежително отношение. В повечето случаи обаче и дума не може да става за подобно нещо. Д-р Ивалина Трендафилова – началник на ЦСМП в Самоков представя и другата гледна точка от работата, която остава скрита от хорските погледи и не можем да я видим. Там някъде, на границата между видимото и невидимото е човешкият живот.

Д-р Трендафилова, каква е равносметката относно дейността на Спешна помощ през 2017 г.? На колко случая се отзоваха специалистите, работещи в звеното?

2017 година беше тежка за работещите във Филиала за спешна помощ Самоков. Средно на месец мобилните екипи са отзоваваха на от 250 до 330 случай през летните месеци. Увеличеният брой е вследствие на нарастващия брой туристи през летните месеци, посещаващи курортите Боровец,  Мальовица,  Белчин и селата в околността, които развиват селски туризъм. Средно линейките на месец са изминали от 7 до 9 хил. километра. През лятото  се отзовавахме и на адреси в съседните общини – Ихтиман и Костенец, когато имаха нужда от помощ. В амбулаторни условия, в най-натоварените месеци, 1 200 души са  потърсили помощ.

Имаше ли фалшиви сигнали и обаждания, насочени към филиала на ЦСМП в Самоков?  

Трябва да се направи разлика между фалшиви и неоснователни повиквания. Фалшиво повикване е когато се подават невярно местоположение, фалшива самоличност, липсващо събитие или лице на посоченото място. При неоснователното повикване вече става въпрос за некоректно подадена информация за състоянието на пациента и пресилена или невярна симптоматика. Това изключително много затруднява триажирането на сигнала и съответно адекватната и навременна реакция. Вижте, има хора, които неглижират състоянието си, но те са много малко. Повечето решават, че Спешна помощ е длъжна да отиде на крака и да им занесе безплатни лекарства или да ги прегледа без да се налага да чакат в болницата. Драматично е, че не си дават сметка, че докато ангажират неправомерно и неоснователно линейката, друг човек, който наистина е в животозастрашаващо състояние, може да загуби живота си! Чия ще бъде отговорността тогава? На месец имаме поне дузина такива повиквания. Съвсем скоро – на нощното дежурство на 12.01., в петък, имаше подаден сигнал за задушаваща се пациентка. При изпълнението на адреса се оказа, че такова лице няма и телефона, от който бе подаден сигнала на 112, беше изключен. Всичко това води до загуба на време, средства и най-важното – някъде другаде човек брои минутите до пристигането на екипа и от това зависи живота му.

Много от хората и потенциални ваши пациенти вероятно не са запознати с някои от спецификите при обслужването и често пъти това става причина за ненужни конфликти и агресия. Така ли е?

Да, права сте. Спешно състояние е всяка остра или внезапно възникнала промяна в здравето на човека, изразяваща се в нововъзникнало или в промяна на съществуващо заболяване, увреждане или друго състояние или обстоятелство. С приоритет се обслужват родилки, деца, улични инциденти. Спешни са инфарктите, инсултите, вътрешните кръвоизливи, тежките наранявания, хипо и хиперглекимии и т.н., а не температурни състояние, преяждане и т.н.  Злоупотребата възниква при хронично болни пациенти, които много добре знаят, че имат едно или няколко заболявания, в голяма част от случаите не се отнасят отговорно към предписаната им терапия и не я прилагат и когато усетят дори и малко влошаване, звънят на 112. Както е видно и от името – Спешна помощ е за спешни, животозастрашаващи състояния.  Съпричастни сме към всяко страдание на хората, но приоритетни за нашата институция са истински спешните състояния. Друг, много сериозен проблем, е агресията. Почти на всяко дежурство се сблъскваме с агресия от страна на пациенти или техни близки, била вербална или физическа. Какво значи това – да извикаш някого за помощ и след това да го нападаш? Толерантността и разбирането като че ли са забравени. Като тръгваме на адрес ние не знаем кого и как ще заварим. Наясно сме, че няма как да сме спешни медици и да не попадаме в екстремни ситуации и ние поемаме ежедневно този риск за собственото си здраве и живот, но това не дава права на никого да се обръща към нас с агресия и безпардонност! Разбира се, част от хората, които са агресивни към нас, са с психични отклонения, зависими от дрога, алкохол или медикаменти, с криминално минало … Когато имаме съмнение за евентуална агресия на адреса, екипи на полицията ни придружават. Най-често агресивни са близките на пациенти в тежко състояние. Разбираме колко е тежко близкия ти човек да страда, но когато ни нападат и подлагат на съмнение действията ни, ни бавят и понякога правят невъзможна бързата и адекватна реакция към състоянието на пациента.

Какво се изисква например, за оказване на спешна и неотложна медицинска помощ, на човек в безпомощно състояние в двора на болницата?

Спешната помощ се оказва чрез сигнал, подаден на тел. 112 и насочване на свободен екип към мястото на инцидента или във Филиала за Спешна помощ, ако пациентът е дошъл сам или е насочен от личен лекар или специалист, след съответния преглед. Например пациент е посетил кардиолог по повод болки в сърдечната област, направена му е електрокардиограма, установен е остър инфаркт на миокарда – тогава този пациента става обект на Спешна помощ. Той ще бъде транспортиран, след като се вземат съответните мерки за обезболяване и проследяване на монитор за контрол на сърдечната дейност, в най-близката болница с ниво на компетентност за коронарография и последващо лечение. Неотложната помощ се оказва в работно време, в кабинетите на личните лекари и специалистите в поликлиниката.

Каква е ролята на телефон 112 във връзка с вашата работа?

Нашата работа изцяло е свързана с тел. 112, откъдето получаваме адресите. Много често идват хора във Филиала и казват – преди малко говорих със Вас. Всъщност те говорят с операторите на тел. 112. Понякога се изнервят на задаваните въпроси, но няма как да бъде направен медицински триаж по друг начин. Това е процес на разпределение на пациентите чрез определяне на медицински приоритет, в зависимост от степента на спешност и необходимите на пациента диагностика, лечение или транспорт, в това число и в случаите на масови бедствия и аварии.

Положителна новина на фона на цялостната картина е привличането на нови специалисти в Центъра за спешна медицинска помощ, разкажете повече.

На фона на дефицит на медицински кадри във Филиала за спешна помощ Самоков, свободни работни места няма за нито една позиция – шофьор, медицински сестри, фелдшери и лекари. От декември миналата година и януари тази година, двама млади лекари започнаха работа при нас –  и двамата са със стаж в системата на Спешната помощ. Така лекарите станаха 5 на цял щат и един на половин щат. Фелдшерите са 10, а медицинските сестри 7. Работим на 12 часови графици с по два екипа – един реанимационен и един долекарски – фелдшерски екип. Най-младият лекар е на 27 години, а най-възрастният, той е  фелдшер с голям опит, е на 70 години и целият му трудов стаж е протекъл в Спешна помощ . Преди 3 години всички преминахме квалификационен курс в болница „Пирогов”.

Материалната база и техническата обезпеченост на какво ниво са? С колко линейки разполагате?

Филиалът разполага с три линейки. Третата обикновено  е резервна. Материалната база е като във всеки Филиал за спешна помощ

Доведе ли до сътресения това, че дежурният 28-ми кабинет вече не работи?

Да. Нарасна броят на пациентите, които чакат да бъдат обслужени след работното време на личните лекари. В съботно-неделните дни преминават по около 50 души на смяна. Проявите на агресия, предимно вербална, също се увеличиха и ни натоварват безкрайно. Към Спешна помощ се обръщат истински спешните пациенти, неотложните пациенти, пациентите, които се нуждаят от  манипулации, които няма кой да направи в почивните дни.

Ще има ли развитие и развръзка около идеята помещението на ЦСМП да бъде изнесено болницата?

Очакваме решение и развитие.

С какви очаквания и надежди посрещате 2018 г., какво ви предстои?  

Надеждите ни са свързани с това всеки да стане по-отговорен към собственото си здраве. Да намалеят неоснователните повиквания. В материален  план очакваме да се изгради новото помещение на ФСМП и да посрещнем нови линейки.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close