Политика

Д-р Ивалина Трендафилова: „Надявам се да има състезание на идеи по време на кампанията”

ivalina trendafilovaАнелия Балабанова

Продължаваме да даваме трибуна на съветниците, които има какво да кажат и направят равносметка за свършеното през мандата. Д-р Ивалина Трендафилова беше едно от новите лица в настоящия Общински съвет. Липсата на голям опит не й попречи да се включи изключително успешно в неговата дейност и това е от причините да попадне отново в листата на БСП и то на доста предно място. По-различно ли изглежда Самоков след като четири години си вземал решения за неговото бъдеще? Кои бяха свършените съществени неща и за какво не остана време?  Представяме ви гледната точка на д-р Ивалина Трендафилова.   

 

Д-р Трендафилова, какво свършихте като съветници през изтичащия мандат и за какво не остана време?

Считам, че преценката за това какво свършихме и как го свършихме ще я дадат жителите на Самоков. Обичайната дейност на общинския съветник е свързана с комисиите, в които той участва и вземането на решения по време на сесия, внесените докладни от кмета или на граждани. Мисля, че всички общински съветници работихме съвестно и отговорно за благото на града. Съществената работа бе приемането на ежегодните бюджети, от които произтича и цялостната дейност в общината – работа по инфраструктурата и благоустрояването на града, културната, спортната дейност. В синтезиран вид какво бе направено през периода, гражданите видяха в брошурата в края на годината. Някои реагираха остро – с какви пари е направена, било пиар, но за мен това е правилният и прозрачен начин за отчет на изразходваните средства. Като член на Комисията по спорт, образование и култура считам, че не остана време за преработка на методиката за разпределение на средствата за спортните отбори и за провеждане на състезания под егидата на общината, както и за промени в Наредбата за символиката и отличията на Самоков.

 

Кои от взетите решения оценявате като най-важни и съществени?

Съществени са решенията на ОбС за прекратяване на сагата с общинските дружества „Супер Боровец”,  „НАДАР” и „Борико”, от които Общината понасяше загуби. Важни са решенията, свързани с европроектите. Цари мали град, завършен през този мандат, който доведе в града много туристи, а маршрутът съществува в програмите на няколко туристически фирми. Друг проект, завършен скоро е обновяване на отделенията в „МБАЛ-Самоков”. По проект се изгради и Центърът за настаняване от семеен тип на деца, лишени от родителски грижи. Мога да кажа, че маловажни решения няма. Всяко от тях касае финансовата и социална сфера.

 

Промени ли се градът и как бихте определили личния си принос?

Да, градът се промени и това се вижда от всеки. Промениха се входно-изходните артерии на града, междублоковите пространства. Изградиха се велоалеи, спортни площадки в кв. „Възраждане” и „Самоково”, поставиха се фитнес уреди на открито. Направи се ремонт на Голямата чешма, промени се пространството около автогарата. Изгради се въжен град за децата. Направиха се много нови площадки за игра на малчуганите.

 

Имате ли отправени питания към кмета и общинската администрация и по-каква тема? 

Въпроси към кмета в зала по време на заседания отправят представителите на опозиционните партии. Групата съветници от БСП се събира преди сесия и заедно с кмета обсъжда материалите за предстоящото заседание. В тези обсъждания всеки от съветниците е имал възможност да задава въпроси за разяснение и е получавал съответен отговор. Въпроси се задават към кмета и по време на заседанията на комисиите.

 

Ще бъдете ли отново част от листа?

Да, ще бъда включена в листа, но ако питате дали ще бъда съветник, това ще определят избирателите. Листата, предложена от партията, на която съм член – БСП, е от млади, образовани, добре подготвени хора. Има  юристи, политолози, инженери, педагози, лекари, фармацевти, културни и спортни деятели. Включени са представители  на града и на по-големите села – Говедарци, Радуил, Алино, Ярлово.

 

Каква кампания очаквате и ще се появят ли нови играчи на политическия хоризонт?

Трудна, но се надявам да бъде и позитивна. Знаете мисълта на Бисмарк, че най-много се лъже по време на война, избори и след лов. Очаквам по-малко агресия и компромати. Надявам се да има състезание на идеи, участие в листите на млади хора със запаси от свежи идеи и енергия за развитието на региона. Бих желала населението да вниква повече в програмите на партиите и да не позволява интересът му да бъде купуван. Защото купеният глас има неприятното свойство да бъде купуван от всеки. Нови играчи на хоризонта като партии или движения може би, но като нови лица, по-скоро не.

 

Визията Ви за бъдещето на Самоков?

Визията за общината е изложена в интегрирания план за градско развитие. Това е начин да се усвояват средства от еврофондовете, да се инвестира в общината, да се подпомага бизнесът. Бъдещето на Самоков е свързано с туризма и подобряване на условията, в които той се развива. Знаете, аз съм от Варна и 15 години съм в Самоков. Не съм съжалила и за миг, че съм останала в този град. Уникална природа, чист въздух. Усилията на следващото общинско ръководство трябва да бъдат насочени към завършване на проекти, започнати през този период, за да може животът в града да стане по-добър и по-спокоен.

 

Какви са финансовите измерения на положения труд от страна на общинските съветници?

 

Възнагражденията на съветниците се гласуваха в началото на мандата и бяха оповестени в медиите.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close