ОбществоРегионалниСамоков

Д-р Александър Симидчиев: Здравният сектор трябва да има работещи стандарти за еднакво качество за всички специалности

“Самоков 365”

Ключово в здравния сектор е да има стандарти. Трябва да е ясно какво означава качество и управление на здравните ресурси и тогава да започнем да ги прилагаме. Това заяви народният представител от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Александър Симидчиев.

По думите му голяма част от оформянето и писането на съществуващите медицинските стандарти в момента са на база ситуационни или позиционни предимства за една или друга специалност, а не международни.

“Някои от сегашните стандарти са добри, други – не. Трети откровено са писани на коляно, колкото да се отбие номерът. Проблемът е, че ние трябва да имаме еднакво качество при всички стандарти за всички специалности. Не мисля, че това е факт в момента”, коментира д-р Симидчиев.

“Когато говоря за здравеопазване, много често се обръщам към авиацията. Тя има една единствена ключова цел – безопасността на превозваните пътници. Понеже това е неин приоритет в глобален мащаб, всички авиокомпании в света се подчиняват на едни общи правила, които са международни. По тази причина в авиацията има изключително ниски нива на риск. В различните държави стандартите могат да бъдат различни. Ако те се хармонизират, можем да имаме много по-смислено, по-безопасно здравеопазване така, както се случва в авиацията в световен мащаб”, каза още той.

Според пулмолога от “Да, България” друг от приоритетите, които трябва да се следват в здравеопазването, е редовна и качествена профилактика за ранната диагностика и разпознаване на факторите на околната среда. Той е категоричен, че проблемът не се състои в малкото ресурси, а в неправилното им управление.

“Сега здравеопазването е насочено към лечение на последиците, а не към предотвратяване на причините. Това е и едно от основанията да смятам, че ресурсите в нашето здравеопазване не винаги отиват там, където да постигат максимален ефект”, каза депутатът и очерта като важен приоритет и гарантирането на достъпа до медицинска помощ в по-малките населени места

По темата с дефицита на кадри д-р Симидчиев смята, че на първо място е необходима държавна политика, която да инвестира в икономически най-целесъобразните области в здравеопазването, а именно общопрактикуващите лекари, които да си свършат работата по превенция и профилактика, за да не се налага системата да се задъхва в своя най-скъп край – болничната помощ. Според него трябва да има и специфични мерки за повишаване на броя на медицинските сестри, като се обърне специално внимание на възнаграждението, което получават.

“За да бъдем народ, който оцелява и няма тежка демографска криза, трябва да имаме нормално здравеопазване”, каза още Александър Симидчиев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close