ЗлободневноРегионални

Дъхави дзиви и ястия от картофи изпълниха площада в Поповяне

Анелия Балабанова

На дзива и вкусни ястия от картофи ухаеше площадът на Поповяне в събота – 22 септември. В деня на независимостта, единственият по рода си празник в района събра за поредна година хора от близо и далеч, дошли да опитат от вкусните ястия. Сръчните майсторки стават от ранни зори, за да приготвят дзивите – традиционното за Поповяне тестено ястие, което се замесва като тутманик и след това се разточва като баница.  С празника отбелязваме закриването на стопанската година, поясни кметът на селото Елена Михайлова.

Славчо Червенков и кооперация „Лустра” са едни от най-крупните производители. Те обработват голяма част от земеделските площи, засадени предимно с жито и картофи. Работата си е работа, но трябва да има и време, отредено за празник и веселие. 250 човека са жителите по постоянен адрес на Поповяне. Голяма част от тях излязоха на площада в слънчевия съботен ден, за да се насладят на умело приготвените и красиво аранжирани кулинарни творения. Активно участие в организацията на празника взема и ръководството на местното читалище „Светлина-1940” в лицето на председателя Елена Цолева. Ценно съдействие оказа и секретарят на кметството Невена Арсова.

Елена Михайлова пък изказа лична благодарност към участниците в кулинарната изложба, отделили от личното си време в името на това да бъде запазена традицията. Голяма част от жените се включват за пореден път и са сред „главните виновници”, за да се случи празникът. Тричленно жури съставено от Райна Цинцарева, Магдалена Параланова и Кольо Рошкев каза своята тежка дума при избора на най-добрите творения и разпределението на наградите. Първото място за най-вкусна дзива отиде при Цветанка Стрельова, а за ястие от картофи при Виолета Берова. За всички останали също имаше награди. В своеобразен празник за жителите на Поповяне се превърна и новината за монтираното устройство от служителите на ВиК, с което ще се предотвратят честите аварии на помпата, осигуряваща водоподаването в селото. За доброто настроение за всички събрали се на площада се погрижиха оркестър „Самоков”  танцьорите от ФТА „Самоков” с ръководител Борислав Искрев.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close