ЗлободневноОбществоРегионални

Държавата поема компенсация за бизнеса от 60% , 40% остават за работодателя

„Самоков 365”

Съставено е приложение, включващо списък със засегнатите сектори, на които държавата ще окаже подкрепа по схемата 60/40. Това обяви социалният министър Деница Сачева на проведения преди малко брифинг на Министерския съвет.

Властта и бизнесът постигната споразумение по този въпрос. На срещата днес стана ясно, че в продължение на 3 месеца държавата ще поеме 60% от заплатите на служителите на компаниите, засегнати от коронавируса. Този процент е на базата на осигурителния договор. Останалите 40% от възнаграждението ще се поемат от работодателя.

За финансовата помощ ще се кандидатства от утре в Агенция по заетостта, а срокът за разглеждане на исканията ще е 7 дни. Още 5 дни след изтичането му фирмите ще получат въпросните средства. Процедурата по кандидатстване ще бъде опростена и може да става електронно през Бюро по труда. Това не означава, че няма да се упражнява контрол върху фирмите, подали заявления, каза министър Сачева. Те ще бъдат проверявани регулярно, а при нарушения ще бъдат санкционирани.  Фирмите, които участват за подпомагане и не изплатят 40% от сумата на работниците си ще трябва да върнат взетото от държавата. Трудовите договори на работниците трябва да са сключени преди 13 март тази година.  За тази помощ може да се кандидатства месец за месец и може да не включва всички служители в дадената фирма.

За да се възползват от мярката фирмите трябва да докажат, че имат най-малко 20% спад в приходите си спрямо март месец миналата година.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че изпълнението на тази кризисна мярка ще струва на хазната 1 – 1,5 млрд. лв.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close