Обща категорияОбществоСамоков

Държавата отпусна 35 хил. лв. за ремонт на Синагогата, Митрополитската църква и джамията

„Самоков 365”

От Дирекция по вероизповеданията към Министерски съвет бяха отпуснати 35 хил. лв. за ремонтни дейности на три обекта с историческо значение в Самоков.

Ще бъдат ремонтирани оградите на Синагогата и Митрополитската църква, и покривът и минарето на джамията. Това стана възможно след като кметът на Община Самоков Владимир Георгиев изпрати писмо до Дирекцията с аргументирано предложение да бъдат отпуснати средства за належащи ремонти на трите споменати сгради. Желанието е да бъдат финансирани ремонтните дейности на манастирския зид на Митрополитската църква, на покрива и минарето на джамията и да бъде възобновена оградата на Синагогата.

Митрополитската  църква, Синагогата и Байракли джамия са знакови места за Самоков. В най-окаяно състояние в момента е Синагогата. Тя е паметник на културата от национално значение, но с течение на времето е запустяла и тъне в разруха. Оградата е разрязана на няколко места и достъпът до малкото запазено от нея е съвсем безпроблемен. От април месец тази година тя е прехвърлена от Организацията на евреите в България „Шалом” на Община Самоков. Искането, изложено в официалното писмо до държавната институция е да бъде финансирано възобновяването на автентичния зид на двора, който е напълно разрушен. По този начин ще се опази останалото от този паметник на културата, а в последствие при финансова възможност да се направи цялостна реставрация на обекта. За целта от дирекцията отпускат 10 хил.лв. Другият обект – Байракли джамия има културно – историческо значение. Тя не е действащ храм. Отворена е като музей и посреща много посетители. Реставриран паметник на културата, тя е единствената запазена джамия от времето на османското владичество в Самоков. В момента Байракли джамия се нуждае от основен ремонт на покрива и минарето. Поради лошото им състояние и в следствие на течове, покритието на минарето се руши, а течовете от покрива унищожават ценните стенописи в мюсюлманския храм. За ремонта от Дирекцията отпускат 15 хил. лв. Митрополитската църква „Успение на Пресвета Богородица” е била седалище на митрополита на Самоковска епархия. В момента църквата е в много добро състояние. В нея се помещава и Архиерейското наместничество на Самоков. Много миряни посещават храма и с помощта на дарения се поддържат стенописите и целия сграден фонд. За съжаление манастирския зид не е в добро състояние и се нуждае от основен ремонт. Средствата, набрани основно чрез дарения, не достигат за възстановяването му. В резултат на искането от община Самоков Дирекцията по вероизповедния отпусна 10 хил. лв.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close