ОбществоРегионалниСамоков

Държавата ни натресе и боклука на Дупница

В края на последната за 2017 г. сесия гръмна новината, че наред с Костенец, Ихтиман и Долна баня, Самоков трябва да приеме и боклуците на Дупница. Информацията прозвуча доста притеснително на фона на цялостната картина с отпадъците и общественото недоволство, съпътстващо изграждането на Регионалното депо за управление на отпадъците. На този етап обаче благоприятни варианти за излизане от тази патова ситуация няма, тъй като става въпрос за решение на Министерски съвет. „Депата на всички общини в България са стратегически обекти. 10% от капацитета им се запазва, за да може Министерски съвет да се разпорежда с този обем. Именно това е решението. Направи се всичко възможно депото в Самоков да се изгради в срок, за да не бъдем санкционирани. И какво се получи? Трябва да приемем отпадъците на Дупница, които нямат депо. В рамките на тези 10%, с които се разпорежда държавата, те да депонират отпадъците си в Самоков. Решението на Министерския съвет, ние няма как да го оспорваме по някакъв начин” – коментира кметът Владимир Георгиев пояснявайки, че Дупница имат срок, в който трябва да открият своето депо и  поемат обратно 10% от депонираните отпадъци. „Това не е лично мое решение, нито на Общинския съвет. По-важното, което ни касае е, че за нас няма да има никакви санкции, защото изпълнихме депото в срок. Следващият ангажимент, който ние имаме и работим по него е да получим допълнително финансиране от МОСВ за рекултивация на старото депо. През 2017 г. завършихме проекта и ще кандидатстваме за финансиране” – добави още той. Община Дупница, заедно със съседните Сапарева баня и Бобов дол има обявена обществена поръчка за отдаване на сметосъбирането, третирането и сметоизвозването на фирма за срок от 4 години срещу до 4 мил. и 200 хил. лева. Това по никакъв начин не би трябвало да касае Самоков, но явно се превръща и в наш проблем, който на този етап сме безсилни да решим.

Темата е доста деликатна на фона на протестите и масовото недоволство, които белязаха изграждането на Регионалния център за управление на отпадъците /РЦУО/ в Самоков. Един от мотивите беше прекомерната близост до съседното село Драгушиново, м. „Катранджия”. Припомняме и предисторията. През месец ноември 2014 г. фирма „Геотехмин” ООД сключи с община Самоков договор за изпълнение на „Строителство на РЦУО Самоков, част от проекта за „Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Костенец /Самоков/”, финансиран по ОП „Околна среда 2007-2013”. В средата на 2015 г. завърши строителството на първия етап, в изпълнение на който бяха построени инсталации за сепариране и компостиране на разделно събирани отпадъци, довеждаща и вътрешна инфраструктура. Депото беше официално открито на 18-ти септември 2015 г.

Темата с отпадъците е дискусионна и по отношение на многобройните локални сметища, за които всяка година Общината заделя хиляди левове. В повечето случаи проблемът се тушира временно. Една от тези „горещи” точки е в непосредствена близост – района на бившия завод „Любчо Баръмов” и околовръстния път на Самоков по посока на село Драгушиново. При всяко почистване, на следващия ден никнат като гъби нови камари с боклуци. Изглежда като нелеп виц, но фактите са си факти. Още по-интересна става ситуацията, когато минавайки оттам видите бариера, позиционирана в нищото. Контрол реално не може да бъде упражнен, което е и най-жалкото. Многократно кметът на село Драгушиново гласно изразява несъгласието си с грозната гледка. Духне ли по-силен вятър миризмата и отпадъците се разнасят навсякъде. За момента рециклирането изглежда мисия невъзможна, както и изграждането на завод за боклук. Може би обаче това е един от спасителните варианти за отпадъците.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close