РегионалниСамоковСпорт

Дъжд от медали за СК „БороБорд“ на финала на сезона от Държавното първенство и Купа „Алекс Иванов“

Анна Манова

Страхотен финал на сезона записаха състезателите от СК „БороБорд“, след като успяха да добавят сериозен набор от медали от участието си на Държавното първенство по бордъркрос на Витоша, провело се на 8 и 9 април, паралелно с купа „Алекс Иванов“. И от двата старта резултатите на самоковските сноубордисти са отлични, над 20 медала, поясниха гордите треньори Христо и Костадин Ахтаподови.

Двете надпревари – Държавното първенство и купата в памет на популярния сноубордист Алекс Иванов, се проведоха на едно и също трасе. През последните три години Държавно първенство в дисциплината бордъркрос нямаше поради спецификата, трудоемкостта за подготвяне на трасето и това, че то заема доста голямо място в курортите. Но тази година то се състоя на Алеко, Витоша.  Клуб „БороБорд“ се включи с двадесет състезатели, а общият брой на участниците надхвърли сто.

В  първия ден, 8 април, се състоя квалификацията за Държавното първенство в дисциплината бордъркрос. При най-малката група U8 Константин Савчов се класира първи, а Иво Добруджански е втори. При момичетата в същата група първо място записа Василена Тракова. При U11 Антоний Антонов успя да грабне среброто, а при момичетата Радост Славова е първенец, следвана от Антоанет Иванова на трета позиция. При малко по-големите – U13 Яна Попова се доказа за пореден път и добави златен медал. Кристиян Крумов /U15/ се класира на второ място. В групата на U15, макар и извън тройката, много добро представяне и израстване показа Костантин Узунов, който завърши на четвърто място. При юношите четвърти и пети се класираха Симеон Чалъков и Никола Василев. Отлични резултати донесоха за клуба и най-големите състезатели. Първо място и шампион на България е Валентин Миладинов, а на трето място е Петър Гьошарков. При девойките Бианка Тодорова взе бронз. Кратката равносметка за СК „БороБорд“ от Държавното състезание по бордъркрос е общо 11 медала – пет златни, два сребърни и четири бронзови.

В Купа „Алекс Иванов“ могат да участват от най-малките до юноши /U19/. И тук нашите състезатели сразиха конкуренцията. При най-малките първото място е за Константин Савчов, следван от Иво Добруджански на трета позиция. При момичетата Василена Трайкова донесе още един златен медал. Категорията на 11-годишните се оказа най-интересна, заради големия брой участници. Там брекзитите бяха повече и конкуренцията значително по-голяма. Антоний Антонов затвърди втората си позиция, като в същата възрастова група контузеният до скоро Иван Ахтаподов успя да се класира трети. Камен Докузов се представи също добре и малко не му достигна да се запише в челната тройка и остана четвърти.   При момичетата на първо място се класира Радост Славова. Яна Попова записа още едно първо място в своята възрастова група /U13/. При U15 на второ място се класира Кристиян Крумов, а на четвърто място остана Костантин Узунов. При юношите първо и второ място са съответно за Симеон Чалъков и Никола Василев, на които малко не им достигна за класиране в тройката в Държавното първенство. А Бианка Тодорова си тръгна с още един бронзов медал.

От Купа „Алекс Иванов“ самоковските състезатели имат общо 11 медала – пет първи, три втори и три трети места. Това прави общо 22 медала от двете състезания.

„Страхотен финал на сезона поставиха нашите състезатели с дъжд от медали. Въпреки че като цяло сезонът беше труден с радост можем да кажем, че беше много успешен. Изкарахме максимума. Отново се утвърдихме като отбор с най-много призови места от Държавния шампионат и вътрешните първенства в страната по сноуборд. За съжаление поради пандемията не успяхме да участваме в повече състезания зад граница, направихме само едно международно състезание в Маврово, Македония, където отново се завърнахме в медали. На нашата купа „БороБорд“, която беше на 6 април, направихме малко грешки и това ни попречи да имаме повече мадали, останахме с четири. Като цяло сме много доволни от състезателите“, подчертаха треньорите Ахтаподови.

Те допълниха, че ги очаква кратка почивка, а след това традиционната лятна подготовка. Това, което ги радва е, че на липсва желание в децата да карат по белите писти и клубът непрекъснато се разраства. Сноубордът е едно от новите лица на зимните спортове, а треньорите заключиха, че трябва максимално да се възползваме от близостта до курорта Боровец и всички дадености, които има тук за практикуване на зимните спортове.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close