Общество

Дъждовен 24 май за випуск 2017

Отново е месец май и въздухът е осеян с аромат на люляци и с едно трепетно очакване на големия ден на бала. Той е предшестван от множество приготовления, връчване на плакети на най-добрите в обучението и не на последно място – матури.

По традиция зрелостниците, показали най-добри резултати бяха наградени с плакети от общинското ръководство. Тази година общо 246 момичета и момчета завършват средното си образование. 93 са отличниците с успех над 5.50, което е с около 2-3 по-малко от миналата година. Три паралелки завършват тази година в ПГ „Константин Фотинов, в които са се обучавали 76 младежи и девойки, от тях 37 са се справили с на-висок резултат по време на обучението си. Толкова са и класовете със зрелостници в ПГ по туризъм с 68 ученици. 12 от тях са отличници в учението, а вероятно и в живота. Бъдещето ще покаже. По два класа абитуриенти изпратиха в СУ „Отец Паисий” и ПТГ „Никола Вапцаров” съответно с по 43 и 38 ученици. Седем са отличниците в СУ „Никола Велчев” от общо 21 човека.

Рокли, костюми, прически, обувки и… чадъри. По този начин посрещнаха дългоочаквания 24 май абитуриентите от випуск 2017. От няколко години тържеството, освен в сградите на средните училища в града, продължава и на площад „Захари Зограф”. Много от преподавателите и зрелостниците предпочитат да стигнат пеша до центъра, където ги очаква подготвена тържествена програма, ритуал по изнасяне на знамена и поздравление от страна на директори и кмета Георгиев. По този начин се създава още по-голяма празничност и се дава възможност повече хора да видят колко са се постарали за празника абитуриентите и колко красиви са всъщност. Мястото е просторно и удобно за различни пози, селфита и създаване на албуми със спомени от дългоочаквания ден. Като по някаква неписана традиция обаче, почти винаги 24 май е съпроводен с лошо време и проливни дъждове. Което всички сме свикнали да оправдаваме с това, че на зрелостниците ще им върви по вода. Обаче празникът си е празник. Нищо не се повтаря. И когато прогнозата е за дъждовно време, то тогава винаги е редно да има още един вариант – да се проведе тържеството на закрито. Едно от малкото места, което може да побере толкова много хора, е зала „Арена” Самоков – просторно и удобно за всички, които искат да видят зрелостниците. Това, обаче не се случи, тъй като тя не беше предпочетена като вариант за общото събиране.

Поради лошото време нашите абитуриенти не успяха да отпразнуват своя ден на площада в Самоков и се изместиха директно на Боровец. Там те получиха поздравление от кмета Владимир Георгиев, съпроводено с кратна програма. След това всички се впуснаха в ритъма на празника.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close