КултураРегионалниСамоков

Дупнишкият художник Ивайло Орманков показва „Страстта на водата“ в Самоков

Анна Манова 

Дупнишкият художник Ивайло Орманков подреди самостоятелна изложба в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“. Това е първото му творческо гостуване в Самоков. И е по покана на самоковския художник Танер Мерт.

Орманков показва 30 свои платна с акварели, рисувани през последните година и половина. Изложбата носи името „Страстта на водата“ и включва неговият личен стил, който определя като „мокро в мокро“. Художникът пресъздава основно пейзажи и цветя като всички са родени от неговото въображение и са много далече от реалността. Картините му се раждат спонтанно, почти на един дъх. А самата техника е доста трудоемка.

„Водата се укротява трудно, но това е предизвикателството на стила ми“, споделя авторът. Съотношението на цвят и форма, както и на пространство и план са водещите му похвати.

През 2019 година открива втората си самостоятелна експозиция след 30-годишно разделяне с четката и платното. През това време работи като учител по изобразително изкуство, радиоводещ, телевизионер. Сега отново се посвещава на рисуването. Това е четвъртата му самостоятелна изложба и третата само с акварели.  За нейното осъществяване му съдейства неговият приятел – самоковският художник Танер Мерт. Мерт ще представи свои картини в Дупница през април.

Ивайло Орманков е роден и живее в Дупница и е уредник в Общинска художествена галерия „Джамията“.

Изложбата може да бъде разгледана до края на месеца.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close