ОбществоРегионални

Дует „Рилско цвете” и талантливата Мария Иванова веселиха гостите на събора в Продановци

Самоков 365

На Петровден по стар стил Продановци празнува. Още в ранни зори започнаха приготовленията за курбана, с който за четвърта поредна година се зае екипът на Елена Шуманова. Той беше раздаден край параклиса „Св. Петър и Павел”, разположен в покрайнините на селото. Именно там всяка година се събират малки и големи, за да се повеселят и похапнат вкусно на раздумка. Архиерейският наместник отец Михаил Колев освети сготвеното с много желание и щипка любов ястие. Специални благодарности заслужи питката, приготвена от Катя Драганова.

Късно следобед събитията се пренесоха на центъра, където подготвена фолклорна програма прикова вниманието на жители и гости. Първи се изявиха местните групи и състави от НЧ „Възраждане 2016”. След домакините, дойде ред и за специалния празничен поздрав. Отправиха го танцьорите от ФТА „Рила” с ръководител Кирил Амбарков. Много ведро настроение в слънчевия ден на събора донесоха песните на дует „Рилско цвете” – Анна Вучова и Валентин Андреев, които веселиха публиката до късно вечерта. На сцената се изяви и талантливата възпитаничка на Бинка Добрева – Мария Иванова от Широки дол. Популярни и обичани народни песни разтуптяха сърцата на малки и големи в съпровод на   гъдулка. Заслужени аплодисменти получи и Спасимира Зърнева от Продановци, ученичка на Даниела Георгиева за своята изява на сцената. Веселието продължи до късно вечерта.

„Много съм доволна от времето и начина, по който протече програмата. За всеки имаше по нещо” – коментира кметът Емилия Драганова. Родното място на Чакър войвода посрещна гостите на събора с освежен център. Допълнителни пространства от площада са осветени, а огражденията на оформените цветни пространства за оцветени в пъстри цветове Монтирана е и нова автобусна спирка. Всичко това създава допълнително настроение и желание в хората, свързани с Продановци да се връщат отново в селото с повод и без повод.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close