Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Дует „Пирин“ с първи самостоятелен албум

Анна Манова

Дует „Пирин“ вече може да се похвали с първи самостоятелен албум.  „Ай, да ми запееш, Македонийо“ е името на фолклорния албум на Румен Иванов и Радостина Димова.

Албумът е събрал в себе си 12 песни от съкровищницата на  македонската фолклорна област. 8 народни и 4 авторски композиции оформят облика на този музикален продукт, поднесен на публиката от сърце и душа. Една от тях – „Биляна охридянка“ е на създателите на фестивала „Пирин фолк“ Никола Ваклинов. Другите авторски песни са по музика, текст и аранжимент на Румен Иванов.

Народните изпълнители се спират на заглавието „Ай, да ми запееш, Македонийо“, защото най-добре успява да опише музиката, която изпълняват, а именно от пиринско- македонския край.

„Българският фолклор носи в себе си духа на българина. Той е толкова красив, че е невъзможно да не те грабне. Съхраняването му за нас е мисия! Малко народи по света биха се похвалили с такова национално богатство като нашето. Нашата природа и нашата музика трябва да са визитната ни картичка пред света. Не вярваме на българи, които твърдят че мразят фолклора ни. Това е все едно да мразиш себе си, предците си и историята си“, споделят Радостина и Румен.

Това лято местните изпълнители успяха да запишат клип на една от песните в албума – „Снощи си дойде лудото младо“, заснета край самоковското село Бели Искър. А в края на август се представиха с пилотната песен „Ай, да ми запееш, Македонийо“ на „Пирин фолк 2019“ и взеха трето място в класацията на журито. Именно в Сандански направиха представянето на дебютния си албум.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close