Самоков

Дует „Пирин” – самоковските славеи на „Пирин фолк Сандански 2016”

Анна Манова

%d0%b4%d1%83%d0%b5%d1%82-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd-6

 

 

 

 

 

 

В тазгодишното 24-то издание на фолклорния фестивал „Пирин фолк Сандански 2016” имаше самоковско участие. Наши представители в конкурсната част бяха Румен Иванов и Радостина Димова, познати като дует „Пирин”. Това е първа изява на този музикален форум на талантливите музиканти, които до този момент имат множество участия,  сцени и награди зад гърба си, както в страната така и в зад граница. А това, което тази година ги провокира да вземат участие в „Пирин фолк Сандански 2016” и да не бъдат просто зрители от летния театър, е любовта им към македонската песен. Всъщност тя е поводът да бъдат дует не само на сцената, но и в живота. Дори както те самите подчертаха, това нещо изключително им помага в съвместната им професионална дейност. А където има любов – там нещата лесно се получават, а ако е примесена и с голяма доза талант, както е в техния случай – тогава нещата няма как да не се получат по възможно най-добрия начин.

 

Младите изпълнители подготвят две песни за конкурсната програма. Първата е за авторска македонска песен – „Жалба за майка”, а втората за изпълнителско изкуство – „С каменички фърлат, мамо”.

И двамата музиканти имат богата творческа биография. Нежната половинка от дуото Радостина Димова е родена в Самоков, а интересът и към музиката датира от най-ранна детска възраст. И както обикновено се случва нейните преподаватели успяват да уловят таланта й, и още от 10-година възраст започва да посещава първите си музикални уроци. И както обикновено става съдбата си знае работата и я среща с Румен Иванов. И така от 2008 година покрай  музиката, тя се влюбва не само в Румен, но и в македонската песен. „Покрай него заобичах македонската песен, въпреки че съм я пяла и преди това. От съвместното ни запознаване и работа наблягаме на този стил”, разказва Радостина.  Тя участва както на местни събори и тържества, така и на много наши международни фестивали в Банско, Рожен, Дорково, Пещера, Микрево и др., от които има множество дипломи, плакети и грамоти.

%d0%b4%d1%83%d0%b5%d1%82-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd-4

От своя страна Румен израства в село Бели Искър /където 3 години е председател на читалището/ в семейство, в което на почит е македонската песен. И съвсем естествено у него „покълва” интереса към нея и до ден днешен той събира и обработва песни от македонския край и ги изпълнява с дълбоко чувство на обич и уважение. Още от дете е запленен от  акордеона и 10-годишен започва да учи акордеон и солфеж в музикалната школа „Васил Стоин” в Самоков. На 14-годишна възраст е приет в НХГ “Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Благоевград – специалност акордеон, където завършва средното си образование. Работи като композитор и аранжор. Заедно с Радостина Димова участват и са лауреати на множество международни фолклорни фестивали и конкурси в страната и зад граница.  В последствие започва да пише музика и да създава авторски песни, хора и инструментали. Създава студио в дома си, където понякога с дни му се случва да не излиза. От друга страна, когато репетират с Радостина, сред вдъхновяващата природа на Бели Искър, правят импровизирани мини концерти на своите съседи. %d0%b4%d1%83%d0%b5%d1%82-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd-2

И съвсем естествено по пътя на музиката се ражда дует „Пирин” от рилския край.  Това всъщност е най-често задаваният им въпрос по отношение на името. „Дует „Пирин”, защото нашата музика, която изпълняваме е от македонския край. Решихме, че е най-звучно и лесно запомнящото се. Събирателно е за нещата, които изпълняваме”, отговаря Радостина.

Така от многото сцени една остава непокорена, но до 27-28.08 тази година, когато взимат участие в „Пирин фолк Сандански 2016”.  „На мен това винаги ми е било мечта, израснал съм с тези песни. В моето семейство се слуша предимно такава музика. Предишни години пак сме ходили двамата, но като публика, помагал съм и на други изпълнители. Но на сцената не съм бил. Беше неописуемо усещане, летният театър в Сандански беше пълен. Предишните години никога не е било така”, разказва впечатленията си Румен. Дуетната му половинка Радостина също не успява да скрие вълнението и радостта си от тази възможност да изпълняват любимата си музика там, където и е както се казва родното място. „Бяхме много щастливи, когато научихме, че ще участваме в конкурсната част. Вложили сме много, както и другите участници също. Това е първата награда за един изпълнител, след селекцията твоята песен да влезе в конкурсната част. Смятам че „Пирин фолк Сандански 2016” е едно стъпало, голяма крачка в професионалното развитие на един изпълнител”, споделя Радостина Димова.

Селекционно жури от специалисти – диригентът на оркестъра на народната музика на Националното радио Димитър Христов, музикантът Венцислав Димов и акордеонистът от Р Македония  Милан Завков, селектират участниците. Като най-важната тяхна задача е да следят дали песните отговарят на основните изисквания, като първият и основен компонент е – нова авторска македонска песен. Следят за автентичността и дали отговаря на фолклорната област.

„В нашата песен „Жалба за майка” съм заложил на тамбура и тарамбука, които са характерни за македонската фолклорна област. Исках в нея да има онзи търсен македонски дух. Мисля че се получи, а това, че не бяхме сред лауреатите не ме демотивира. За мен най-голямата награда е да те разпознават хората и да харесват музиката, която правиш”, казва Румен Иванов.

Румен е автор на песента, на композицията, на музиката и на аранжимента, и както той се изрази на 50% от изпълнението. Но другите 50% също не са без значение. Очарование и красота на дуета придава присъствието на Радостина в него. „За мен краят на този фестивал е едно ново начало. Дотук сме изградили един образ, натрупали сме необходимия опит и продължаваме да искаме да показваме нещо ново и различно от нас. Имаме много примери на хора, които когато получат  най-голямата награда и спират да работят. Това е голяма грешка според мен. Така че тези, които не са взели награда трябва да ги мотивират да работят още и да направят нещо грандиозно, което да ги изстреля на върха, а тези, които са спечелили да не се успокояват, че са направили всичко. Най-голямата награда за нас е нашата песен да остане във времето и в сърцата на хората”, казва Радостина.

Това, че не са сред лауреатите не демотивира талантливите самоковски изпълнители. Напротив, желанието им за участие на 25-то юбилейно издание на „Пирин фолк Сандански” догодина е още по-голямо, като мислят още от сега да заложат на по-весела песен. Загатнаха, че в разговорите със свои колеги са се родили много нови идеи, а защо не и международни!

На финала на разговора се разделяме с една мисъл, която е мото в житейския път  на Румен: „Късметът и щастието отиват при този, който няма време да ги търси”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close