Регионални

Дует „Пирин” за втори път на голямата сцена на „Пирин фолк”

Анна Манова

Самоковският дует „Пирин” ще участва за втори път на голямата сцена на конкурса „Пирин фолк”. Това е 25-о  юбилейно издание на фестивала, в което певицата Радостина Димова и композиторът, аранжор и изпълнител  Румен Иванов, които са дует както на екрана, така и в живота, ще представят Самоков чрез своя талант. Той ще се състои на 25-27 август.

По регламент участниците в надпреварата трябва да подготвят две песни, защото самият фестивал протича в два кръга – за авторска македонска песен и за изпълнителско изкуство. А за да се достигнат до участие пред публиката, в летния театър на град Сандански, изпълнителите преминават през сериозна конкуренция и селекция от страна на журито. Авторските песни журито оценява анонимно. Селекцията е преминала през месец май, а председател на журито е небезизвестният Валери Димчев. Тази година има и множество изненади. Една от тях е включването на деца в програмата, които също ще изпълняват македонски песни на 25 август. Гала концертът ще се проведе на 27 август.

Тази година самоковските изпълнители ще заложат на нова авторска македонска песен по текст и музика на мъжката част от дуото Румен Иванов – „Тебе те видох, девойче”. На миналогодишния форум дует „Пирин” изпълниха тъжната авторска македонска песен „Жалба за майка”, отново дело на Румен и народната песен -„С каменички фърлат, мамо”. Както споделиха самите творци в юбилейното издание на форума ще предложат на публиката една по-весела и игрива песен. Мелодията й авторът е подготвил още в края на миналата година, а когато написва текст към нея се „ражда” красива любовна песен. Второто изпълнение, на което ще заложат нашите изпълнители, е на народната песен „Ой, Янино”, като те ще предложат един по-различен вариант, незаписван до този момент. Участието им в този форум, който няма аналог до този момент, е сбъдната мечта и за двамата. Няколко години са ходили като част от публиката, като тайно са се надявали да успеят да се изявят един ден и на сцената.

„След еуфорията на отминалия „Пирин фолк- 2016” реших да направя песен, която да е малко по-забавна, да е в пълен контраст с това, което пяхме миналата година. Идеята ни е да покажем, че можем и едното, и другото. Около Коледа си засвирих една мелодия. След, което трябваше да има и подходящ текст към нея. Стана любовна песен”, сподели композиторът Румен Иванов. Оказва се, че макар и да не си тръгват със статуетка от конкурса „Пирин фолк – 2016” са получили най-важната оценка за един изпълнител – тази на публиката. Песента им „Жалба за майка” набира популярност и е една от най-предпочитаните от аудиторията. „Жалба за майка” е тежка фестивална песен, с която искахме да докоснем публиката за нашето първо представяне пред нея. Радващото за нас е, че станахме разпознаваеми точно с тази тъжна песен. Струва ми се, че хората повече ни разпознават с авторското ни творчество. Това е изключително ценно за нас като изпълнители. И е оценка за цялата ни работа”, допълва нежната половинка от дуото Радостина Димова.

След участието си миналата година в Сандански хората започват да ги разпознават, да ги спират по улиците и да искат автографи. Непосредствено след това, през месец септември 2016, получават предложение да подпишат договор с голямата музикална компания „Ара мюзик”. И вече имат продуцент зад гърба си, което им осигурява още по-големи творчески възможности и сигурност. „Това е много ценно за нас – важна е подкрепата на продуцента, както и да получаваш професионално мнение, да се осъществява диалог. Успяхме да запишем и клип на народната песен „Не ми го лажи, Георги, Марето”, поясни Румен.

„Желанието ни като млади изпълнители е да възраждаме стари, позабравени песни, които да поднесем по един съвременен начин. Искаме да вървим и да се развиваме в тази насока. Дано и с новите песни, които сме подготвили да докоснем сърцата на публиката. За едно представяне от този тип са важни подборът на песните и цялостната визия. Искам да изкажа голяма благодарност на самоковската дизайнерка Иванка Бончева, която се погрижи за моя тоалет. Много се надяваме да участваме и в Гала вечерта, на 27 август”, заключи Радостина Димова.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close