Общество

Драконовски мерки срещу войната по пътищата

Анелия Балабанова

 

В един от последните работни дни на 43 – ия парламент, депутатите приеха окончателно промените в Закона за движение по пътищата. От 21-ви януари правилата  реално са вече в сила, а акцентът в тях са някои моменти, свързани с управлението на МПС и завишените санкции. Предприетите драконовски мерки са по отношение на най-често срещаните нарушения – сядане зад волана след употреба на алкохол и наркотични вещества, шофиране с превишена скорост и др. „Това са опити да се спре безумието по пътищата” – коментира Чавдар Здравков – член на Комисията по безопасност в БФАС, представител и вещо лице по завеждане на щети към ЗК „Булинс”. За шофиране с превишена скорост в населено място и при нарушение с между 31 и 40 км/ч  санкцията е 400 лв., с над 40 км/ч – 600 лв. и над 50 км/ч – 700 лв. При същото провинение, но извършено извън населено място увеличението на санкциите също е двойно. Над 30 км/ч от 150 лв. глобата вече е 300 лв., съответно 400 лв. за скорост с над 40 км/ч над позволената и 600 лв. плюс 50 лв. за всеки 5 км/ч над 50 км/ч. Войната по пътищата е всекидневна. Факт е, че сме свидетели на редица родни мили картинки – парадоксални явления като автогонките, движение в насрещното платно на магистралата и др. Доколко обаче въведените рестрикции, поредни като превантивна мярка са ефективни? Резултатите, ако въобще има такива, ще станат ясни на по-късен етап. Ето какво сподели още в разговора ни нашият събеседник – Чавдар Здравков.

От 21-ви януари влязоха в сила нови изисквания към шофьорите. До какво ще доведат те?

Драстично се завишиха глобите за редица нарушения като за пръв път в България се въведе свалянето на регистрационния номер. Това става при изключителни случаи. Такава възможност има при шофиране на МПС без свидетелство за управление на водача. На следващо място,  когато седналият зад волана е употребил алкохол – над 0.5 промила и при установена употреба на наркотични вещества. Табелите могат да бъдат свалени дори тогава, когато водачът откаже проверка с техническо средство или не желае да даде кръв за изследване. В резултат на наложено наказание може да се отнеме и книжката. В масово разпространените случаи това е доказана употреба на алкохол, установяване на наркотици и неизплатена глоба в срок за доброволно плащане. Останалите случаи на отнемане са регламентирани и в досега действащия закон. . Законът позволява при сваляне на регистрационните табели автомобилът да бъде управляван от правоспособен шофьор до 12 часа след фактическото установяване на това обстоятелство.

 

 

Тези доста рестриктивни мерки няма ли да доведат до „затваряне на очите” в някои случаи от страна на контролните органи?

При съвременните технически средства за контрол с камери, лаптопи и таблети и когато автоматично излиза, че даден автомобил е проверен, това е невъзможно. Напротив. Колкото по-електронна и съвременна става системата, толкова повече се ограничават възможностите за манипулация и корупция. С оглед войната по пътищата, трябваше да бъдат предприети подобни мерки, за да се успокоят малко нещата. Ще се разбере в последствие дали ще доведат до намаляване на ПТП – тата. Те се въвеждат сега и след около една година ще стане ясно дали има полза от всички тези мерки и какъв е ефектът.

Man in suit driving a car from vehicle interior

По отношение на рисковите водачи – тези с по-малък стаж зад волана има ли някакви предвиждания и в какво се изразяват?

Рисковите водачи в един момент ще влязат в графата при застраховките. Когато става дума за млад шофьор, той ще навлезе в системата „Бонус – малус“. Тогава ще има значение от колко време даден шофьор има свидетелство за управление на МПС, дали през изминалите години има ПТП-та и т.н. В определени случаи застраховката „Гражданска отговорност” при някои водачи може да достигне до два-три пъти над нормалната. С две думи рисковите водачи ще плащат много по-големи застраховки. Особено през зимния период, когато е заледено и пътната обстановка е усложнена вниманието трябва да е много по-голямо. В повечето случаи, обаче, това не е така и се стига до пътни произшествия. Важно по отношение на младите шофьори е, че при вземането на свидетелството за правоуправление те не получават пълния брой точки, а 2/3 от максималния брой. Останалите 13, които са до максималния брой ги получава след като минат 24 месеца стаж. Тогава автоматично му се начисляват. В началото младият водач има само 2/3 от точките.

 

Какви са особеностите, свързани с „Гражданската отговорност”, които трябва да се знаят и са задължителни за спазване?

По сега действащия закон при изтичане на застраховката „Гражданска отговорност” автоматично автомобилът се сваля от регистрация в ОДМВР. Не е нужно даже да викат водача. Ако по време, когато няма сключена „Гражданска отговорност” лице бъде заловено с това МПС, ще му бъде отнета книжката. Когато след известен период застраховката се поднови, системата подава автоматично към КАТ информацията и става обратното връщане на регистрацията. Но…това не се случва автоматично и веднага. Ако дадено МПС е автоматично дерегистрирано заради липса на „Гражданска отговорност”, водачът сключи такава и има спешна нужда да тръгне на път, трябва да отиде със застраховката и талона на колата в Областната дирекция на МВР и да покаже, че има валидна застраховка. В рамките на няколко дни става качването на автомобила в системата като редовен. Много е важно шофьорите, които са били дълго време без „Гражданска отговорност” да не очакват, че автоматично със сключването на застраховката, автомобилът ще бъде върнат в системата. Не, не е така. Изисква се време тази информация да стигне до масивите на Пътна полиция.

Освен отнемането на книжката някаква глоба заплащат ли?

Огромна. Всъщност даденото лице кара МПС, което няма право да кара. В много случай застраховката „Гражданска отговорност” се прави на разсрочено плащане. Има един толеранс от 15 дни, в който може да бъде заплатена вноската. Реално, по кодекс, вноската е валидна и при застрахователите, и при пътните полицаи. Да речем водачът си е платил първата вноска, следващата се пада на 15-ти януари. Той обаче отива на 29-ти. До тази дата има валидна застраховка, която му се признава, но на 16-тия ден вече я няма. Този толеранс обаче е спорен. Спорно е, защото при едно ПТП има спорове между застрахователи и т.н. Така, че толеранса го има, валиден е, но не е препоръчително да се чака.

Кои са другите съществени моменти, които бяха въведени и трябва да се знаят? 

Важно е да се отбележи, че се забранява поставянето на всякакви предмети върху табелите с регистрационни номера – фолио, спрейове и др. Другото съществено нещо е по отношение на фишовете за неправилно паркиране. Не е нужно водачът да присъства. Фишът се издава на собственика на МПС и се закрепва на видимо място, както е останалите европейски държави. Задължително в тунелите превозните да бъдат на къси светлини. По магистралите не се разрешава шофирането в аварийната лента, освен когато наистина това се налага. Забранено е внезапното преминаване от една лента в друга на пътното платно. Водачите се лишават от книжки и глоба от 200 до 500 лв. ако управляват МПС, което не е регистриран или по някаква причина се движи без регистрационни табели. При повторно нарушение книжката се взема за две години, а глобата скача до 1 500 лв. За пияните шофьори глобите също стават много големи от 0.5 до 0.8 шест месеца и глоба 500 лв. Над 0.8 до 1.2- 12 месеца и 1000 лв. глоба. Когато нарушението е извършено като рецидив е възможно книжката да бъде отнета дори до 3 години и глобата да стигне 2 000 лв. При отказ от тестване с дрегер или кръвна проба, свидетелството за правоуправление се взема за 2 години и глобата е 2000 лв. Наказанията за превишена скорост са също доста големи, както и тези за шофиране в насрещното на магистралата. Провинилият се наказва с глоба от 1000 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца. При повторно нарушение са 4 хиляди лева и санкцията става за шест месеца. Когато собственик предоставя автомобила си на лице без книжка, под въздействието на алкохол автомобилът се спира от движение за един месец. Собственик, който управлява МПС с неплатена глоба в определения срок отново се спира от движение, докато тя на бъде заплатена. При превишение на скоростта в населеното място с над 50 км. в час отново може да остане без книжка за един месец.

Тези чести промени не объркват ли хората по някакъв начин?

Свиква се. Според мен това са опити да се спре безумието по пътищата. Да няма вече нощни гонки, километрични задръствания по магистралите, каране с летни гуми посред зима и други подобни щрихи от пейзажа на родната действителност, на които да ставаме свидетели.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close