РегионалниСамоков

Драгушинци и гости празнуваха край обновения параклис „Св. Дух”

За втора година връчиха приза "Бял гълъб"

„Самоков 365”

На 16 юни драгушинци и гости отбелязаха празника на Св. Дух край едноименния параклис в селото. Традицията за честванията на този ден в село Драгушиново е възстановена от миналата година.

 

Празненството се състоя край параклис „Св. Дух”, разположен в местността „Дабето”. Параклисът е единствената запазена сграда от старинна крепост. Входът му е разположен от западната страна и се намира сред скали. При преминаването оттам човек трябва да сведе глава, за да влезе през малката варта на светата обител. Параклисът вече е обновен, а реновацията му е извършена благодарение на дарения и труд от страна на жителите на селото. По искане на кмета на Драгушиново Георги Хаджийски и църковното настоятелство към храм „Св. Теодор Тирон” в селото, от страна на Община Самоков е отпуснат дървен материал за ремонт на покрива на параклиса и изграждане на навес. На този ден бе осветен параклиса и намиращият се отвън голям дървен кръст. На мястото, където се намира храмът много хора са давали курбан за здраве след преживяна лична трагедия.  И сега не липсваше вкусен курбан, раздаден на присъстващите за здраве.

От миналата година е поставено началото на нова традиция – връчване на статуетка „Бял гълъб”. Наградата е учредена от читалищното настоятелство и както подсказва наименованието се връчва за заслуги към общността на местни хора от селото. Тази година председателят на читалището Петър Домишляров връчи статуетката на Йорданка Паунова – дългогодишен учител и активен участник в културната дейност на читалището. Приз получи и Мартина Хаджийска, която е изборът на общността за 2018 година за заслуги в областта на спорта.

Приятна изненада за гостите на празника бяха изпълненията на фолклорната група за народни песни към читалището в Драгушиново.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close